Какво ще се случи с тялото и мозъка ви, ако спрете да използвате смартфон?

21400
Какво ще се случи с тялото и мозъка ви, ако спрете да използвате смартфон?

© Pixabay

Докосваме телефоните си средно 2 617 пъти на ден.

Можете да откажете или да признаете тази зависимост, но ролята, която това устройство играе в живота ни, е огромна.

И все пак е интересно да помислим какво би било, ако един ден се събудим без устройството. Може би дните ни могат да се променят към по-добро - или може би не.


Bright Side зададе въпроса "какво ще се случи, ако човек трябва да живее без телефон поне една седмица". Ето заключенията:

Номофобия

Опитайте се да си спомните как се чувствахте последния път, когато забравихте телефона си. Изпитвахте безпокойство, нали? Това се нарича номофобия - психологическо състояние, при което хората се страхуват да се отделят от мобилния си телефон. 

Можете да изпитате номофобия и когато устройството ви е изключено. Симптомите са:

  • Тревожност, страх, паника, самота
  • Респираторни промени, треперене
  • Изпотяване
  • Дезориентация
  • Тахикардия

Симптомите растат в прогресия и зависят от това колко бързо можете да се отървете от номофобията. Някои хора се приспособяват много бързо към ситуацията, други не.

Ефектът на отнемането

Симптомите му са свързани със зависимостта. Когато сте ограничени в нещо, от което сте зависими, страдате от промени в настроението и поведението. Същият ефект се получава, когато не можете да използвате телефона си. Това обаче се случва само в началото.

Някои хора страдат от гадене и главоболие, други "усещат" как телефонът им вибрира или звъни. Ситуацията може да стане непоносима за онези, които играят телефонни игри. Те повишават допамина, така че се чувствате възнаградени и самочувствието ви е повишено. Когато това ви липсва, симптомите на състоянието могат да са много по-ясно изразени.

Простотата на съвременните технологии

Свикваме с хубавите неща много бързо. До скоро не мислихме за безконтактно плащане и носехме всичките си карти в себе си. Сега ни трябва само един телефон, а не огромен портфейл. Това е много полезно и улеснява живота ни. В момент, в който телефонът ни липса, можем да анализираме нещата и да видим комфорта, който ни създават съвременните технологии.

Облекчение

След като се справите със зависимостта, има награда. Обзема ви облекчение. Да, може да се чувствате изолирани, но след това свиквате с тези нови условия. Започвате да се фокусирате върху неща, които са наистина важни за вас, а четенето на книги и вестници ви носи голямо удоволствие.

Подобрение на съня

Нашите мозъци са много чувствителни към светлината, а синята светлина от смартфоните забавя производството на мелатонин. Липсата му може да затрудни заспиването. Когато изключите синята светлина от ежедневието си, сънят ви се нормализира.

Освен това неизползването на смартфон в спалнята увеличава щастието и качеството на живот. Вашето настроение се подобрява и светът започва да блести с нови цветове.

Как да направите детокс от социалните медии?Сбогом, Facebook, Instagram и Twitter

Свободен ум

Съвременният свят е забързан и включва много информация всеки ден. Когато я получавате постоянно и на големи порции, дори и да е положителна, свиквате с нея. Спирате да оставяте ума си да се лута. Когато нямате смартфон, сте по-отворени за изследване на себе си и хората около вас.

Щастие от връщането на телефона

Едно от най-неочакваните предимства на липсата на устройство е фактът, че започвате да го оценявате и да осъзнавате колко важен инструмент е то в съвременното общество.

Само вие можете да решите колко често да използвате смартфона си, но някакво ниво на детоксикация определено може да ви помогне да презаредите мозъка си и да оцените нещата, които ви заобикалят.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg