Какво трябва да правят жените, за да успеят като предприемачи

2086
Какво трябва да правят жените, за да успеят като предприемачи

Жените предприемачи трябва да се борят с много предизвикателства в корпоративния живот. За някои от тях разказва Джей Ти О’Донъл, основател и главен изпълнителен директор на CareerHMO, онлайн платформа за кариерно развитие, която използва смарт технология, за да помага на хората да решават по-лесно и бързо проблеми, свързани с кариерата.

Ето кои са те според нея:

Липсата на умения, информация и ресурси, за да развият компанията си


Притеснение за това как ще реагират хората на стремежите им

Страхът от публичен провал

Опасенията за негативния ефект на кариерата им върху връзката със семейството и приятелите

Невъзможност да се справят с другите отговорности в живота, включително собственото си здраве

Липсата на финансиране

Липсата на план за развитие в бизнеса и наличие на обществени бариери пред жените предприемачи

Винаги се опитвам да се справям с тези пречки, нямам готов отговор за всички, но мога да дам няколко съвета, които са ми помогнали на мен, казва О’Донъл.

Потърсете съдействие от други като вас. Започнах своя бизнес през 2001 г., когато напуснах работа, за да отглеждам първото си дете. Знаех, че трябва да изградя контакти с жени, които имат същите стремежи като мен.

Не намерих такива там, където живеех, но социалната мрежа ми помогна да се свържа с други жени предприемачи. Една от тях беше Срамана Митра, която ме насърчи да не търся финансиране, а със собствени сили да направя компанията си печеливша, така че да имам пълен контрол над нея.

Гледайте на всяко препятствие като на изследователски проект. Всеки път, когато се сблъскам с някакво препятствие в бизнеса, преминавам в проучвателен режим. Винаги съм намирала отговорите чрез разговори с хора, които са експерти в своята област и имат връзка с моя проблем.

Обикновено след около 5 разговора, получавам нова информация и идея, които да ме върнат в играта. Винаги ще бъда благодарна на хората, които в миналото и в бъдещето приемат да изпием чаша кафе или да поговорим по телефона.

Вижте още: Най-високо платените жени шефове на компании

Установете се на достигнатото ниво преди да преминете нататък. Всеки път, когато бизнесът ми расте, се появяват нови дейности, които изискват време. Когато усетя, че се претоварвам и ставам разпиляна, това е сигнал, че трябва да доразвия уменията си до степен, която да ми позволява да контролирам нещата.

Няколко пъти в развитието на бизнеса си съм се отказвала от появили се възможности, защото знам, че не съм достигнала такова ниво, че да мога да се справя с тях. Това води до следващия съвет.

Бягайте като в маратон, а не в спринт. Баща ми винаги казваше, че в бизнеса ако не растеш, умираш. Постоянно търся начини да развивам бизнеса си, но с моите собствени темпове. Предпочитам да ми отнеме повече време, но да завърша състезанието, отколкото да се нараня и да отпадна.

Преспивайте преди да вземе емоционално решение. Не позволявайте на гнева или неочаквани въпроси да ви карат да реагирате твърде силно или бързо. Много пъти съм си казвала „Мога да го направя!“.

Но съм стигнала до извода, че когато съм твърде емоционална, трябва да направя стъпка назад и да оставя нещата да се успокоят. Когато си дам време да осмисля ситуацията, мога да взема по-добри решения и да предприема по-правилни действия. Почивката е приятел  на жените предприемачи!

Приемете, че ще правите грешки. Това е трудно за една жена. Ние искаме да бъдем перфектни. Решението ми да развия бизнеса си дойде с  признанието, че ще правя повече грешки. Моята мантра е „опит = учене=растеж“. Ако бъдете твърде строги със себе си, ще убиете увереността си. Не го позволявайте! Бизнес успехът е пряко свързан със способността да вярваме в себе си на 200%.

Не позволявайте страха от загубата да ви връща назад. Това, от което жените предприемачи най-много се страхуват, е да не изгубят всичко. С развитието на бизнеса става все по-лесно да си кажете „Трябва да сме благодарни за това, което имаме.“

В природата на всеки човек е да работи по-силно, за да запази това, което има, вместо , за да увеличи успеха си. Но това е ограничаващо бизнеса мислене, което може да попречи на постигането на 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg