Кариерните съвети на Опра Уинфри и Мелинда Гейтс

577
Кариерните съвети на Опра Уинфри и Мелинда Гейтс

© instagram.com

Повечето съвети, които са насочени към успешното кариерно развитие, се свеждат до умението да се вписваме в различни социални групи.

Ето защо ни се дават препоръки как да се облечем, как да променим поведението си и да контролираме тона си, използвайки по-професионална лексика.

На друго мнение са две успели жени – Опра Уинфри и Мелинда Гейтс.

Преоценка на приспособяването

В интервю за специален брой на National Geographic Мелинда Гейтс си спомня за началото на кариерния си път. Според нея приспособяването в кариерата е надценено.

Първите няколко години след завършването на колежа се опитвах да правя всичко, за да мога да се впиша в колектива. Това не ми помогна да се проявя, да разкрия най-добрата си страна.

Кариерата ми се застопори. Поради това препоръчвам там, където можем да бъдем себе си, да се проявим такива, каквито сме.

Разбира се, някои детайли трябва да бъдат усвоени. Например, ако в компанията е прието да се носи строг официален костюм, то трябва да се съобразим с това.

Уморително е да се правиш на такъв, какъвто не си

Опра Уинфри споделя мнението на Мелинда Гейтс. Телевизионната водеща смята още, че да се правиш на друг не е добра идея. Тя привежда пример от собствения си кариерен опит.

Веднъж водех популярното шоу „60 минути“. Разбрах, че духът на програмата не съвпада с моите ценности и идеали. Реших да се откажа от тази работа, казва тя.

Няколко мъдрости от Опра Уинфри навръх 65-ия й рожден денТя постоянно търси самоусъвършенстването и се опита да научава нови неща от своя опит и от опита и трудностите в живота на други хора

Постоянните опити да „изгладите“ собствената си индивидуалност, смята Опра, ще ви създадат сериозни душевни страдания. Поради това закон за тв водещата е да приема само проекти, които са свързани със собствените й ценности.

Тя признава, че този подход може да не допадне на доста хора и по разбираеми причини. Да се правят постоянно компромиси обаче е тежко.

Опра Уинфри казва, че работата трябва да съответства на характера на човека и неговата истинска социална роля.

Подобни препоръки са потвърдени от изследвания. Психолози са установили, че хората, които се стремят да градят кариера в ущърб на вътрешните си ценности, по-често от останалите изпитват стрес и изпадат в депресия.

Това се отразява отрицателно върху всички аспекти от живота им, включително кариерата. Да се работи става все по-трудно и по-трудно.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg