Кажи ми какъв си, за да ти кажа ще успееш ли в бизнеса

1568
Кажи ми какъв си, за да ти кажа ще успееш ли в бизнеса

© Unsplash

Ако попитате бизнес експертите какви качества според тях притежават успешните основатели на стартъпи, ще откриете много различни числа – важни са три личностни черти и четири типа основатели, или това са най-важните пет черти, или може би шест, или седем и седем типа личности.

Това води до объркване, пише в свой материал Fast Company, но изследователи от University of New South Wales, Oxford University и два австралийски университета твърдят в ново научно изследване, че техните проучвания отличават шест основни типа. За да стигнат до това заключение, те използват данни за повече от 21 000 основатели на стартъпи.

Освен това установяват, че ключов фактор може да бъде и комбинацията от личностни качества на целия екип от основатели на един стартъп.


В статията им, публикувана в понеделник в списание Scientific Reports, се твърди, че успешните основатели притежават черти, които обикновено не се срещат сред хората като цяло, а други констатации сочат, че шест конкретни типа личности - бойци, оператори, изпълнители, лидери, инженери и разработчици, или определени комбинации от тях, са в много по-голяма степен гаранция за успех от други фактори, които бизнес светът често поставя на първо място – към кой отрасъл принадлежи компанията (учените твърдят, че техният показател, базиран на черти, е пет пъти по-точен за предвиждане на успеха) или възрастта на основателя (техният показател е два пъти по-добър ориентир).

Сатя Надела: Емпатията не е меко умение, а най-трудното за придобиванеСъпричастността позволява на лидерите да се свързват по-добре не само със своите служители, но и с клиентите, смята изпълнителният директор на Microsoft


"Личностните характеристики не са просто от значение за стартиращите предприятия - те са от решаващо значение за повишаване на шансовете за успех", казва водещият автор и доцент в University of New South Wales Пол Маккарти в съобщение за пресата. "Малък брой проницателни инвеститори в рисков капитал подозират това от известно време, но сега разполагаме с данни, които доказват, че това е така."

Те казват, че са разгадали личностните характеристики на над 21 000 основатели, като са обучили алгоритъм за машинно обучение да преглежда публикациите им в X (Twitter). Методологията им може да повдига някои въпросителни, признава Fast Company, но тя се основава на широко цитиран метод, който трима от съавторите създават през 2019 г., за да разберат кои са идеалните професии за определени хора.

Екипът прави това, като създава психологически профили за 128 000 потребители на Twitter и синхронизира тези профили с техните професии.

За тази нова статия за стартиращите предприятия авторите пишат, че техният алгоритъм е разграничил успешните основатели с 82,5% точност. Те са използвали директорията на Crunchbase, за да извлекат данни за набирането на средства, сливанията и придобиванията на стартиращи компании и първичните публични предлагания на акции, за да определят дали организациите  действително са успешни.

Умения за бъдещето: Какво трябва да могат и знаят децата ни в утрешния святКои са качествата, които ще им помогнат да бъдат успешни в една постоянно променяща се среда?


Заключението им, след като са проучили успешните стартъпи и са анализирали чертите на основателите, е, че добрите основатели имат няколко специфични аспекта на личността си, които не са толкова често срещани. Те включват стремеж към разнообразие и иновации, отвореност към приключения, по-малко скромност и по-високи нива на енергия. В статията се казва, че колкото по-добре изразени са тези черти в една компания, толкова по-големи са шансовете ѝ за успех.

И тук акцентът се измества: Не е необходимо тези качества да бъдат концентрирани в един-единствен основател, пишат учените.

"Вероятността за успех на компании с трима или повече основатели е повече от два пъти по-голяма от тази на стартиращите компании със само един основател", казва съавторът от Oxford University Фабиан Стефани.

Стартъпите с разнообразни комбинации от типове основатели имат от 8 до 10 пъти по-голям шанс за успех, отколкото компаниите с един-единствен основател, което кара авторите на изследването да създадат нещо, което наричат ансамблова теория на успеха.

Урок по несломимост от 146 провалени предприемачиВместо да гледаме на трудностите като на признак за провал, трябва да ги възприемаме като възможност за учене и усъвършенстване


Това е теория, която повтаря други, широко разпространени в стартъп средите концепции за успех, като тази на главния творчески директор на AKQA Рей Инамото. В нея се посочва, че са необходими основател, който е изключително готин, друг, който е програмист, и трети, който винаги стои на работното място, за да е успешна една стартираща компания.

"Тук има поуки за организации от всякакъв вид относно важността на разнообразието от типове личности в екипите", казва Маккарти за резултатите от изследването пред Science Daily. "Според нас 8% от хората по света могат да имат личностни характеристики, които да ги превърнат в успешни основатели", добавя той. "Вероятно много от тях не са в сферата на предприемачеството в момента".

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg