Китайци инвестират 1 млрд. долара в соларен завод край Чернобил

7801
Китайци инвестират 1 млрд. долара в соларен завод край Чернобил

Ядрената катастрофа в Чернобил е най-тежката в историята. Тя е пряко отговорна за смъртта на 50 души, а още най-малко 4000 души починаха впоследствие от заболявани, причинени от излагането им на радиация.

Взривът през 1986 г. в ядрената централа в Украйна стана причина за замърсяването на големи площи с радиоактивни частици, а около централата беше установена забранена зона в радиус от 30 км.

Сега две китайски компании планират да изградят соларен завод с капацитет един гигават на 2500 хектара в забранената зона южно от АЕЦ „Чернобил“, пише Guardian. Украинските власти съобщиха, че компаниите ще вложат един милиард долара в проекта в идните две години.

Филиал на Golden Concord Holdings, един от най-големите китайски концерни в областта на възобновяемите енергийни източници, ще достави и инсталира соларните панели на мястото, а филиал на държавната компания China National Machinery Corporation (Sinomach) ще построи и управлява завода.

„Земята е евтина, а изобилието от слънчева светлина е солидна основа за проекта. Освен това съществуващите електрически стълбове са готови за повторна употреба “, казва украинският министър на околната среда и природните ресурси Остап Семерак.

GLC съобщи в комюнике, че работата по соларния завод вероятно ще започне тази година. „Ще има забележителни обществени и икономически ползи, тъй като ще опитаме на възстановим пострадалата зона със зелена и възобновяема енергия. Радваме се, че полагаме съвместни усилия с Украйна за възраждането на общината за местните хора“, каза президентът на GLC Шу Хуа.

Радиацията след взриза в Чернобил достигна чак до планините и хълмовете в Уелс, а радиоактивен прах падна върху обработваема земя в Беларус, северно от Украйна. До момента забранената зона, която включва и град Припят, не позволяваше достъп на повечето хора. Там можеше да се извършва само ограничена селскостопанска дейност, тъй като се смята, че земята все още е замърсена.

Слънчевите панели на покривите стават задължителни в Дубай Наскоро Шейх Мохамед бин Рашид - политическият лидер на Дубай, представи Стратегията за чиста енергия до 2050 г. на емирството

 

Много от бившите жители имат право да се връщат веднъж-два пъти в годината, за да нагледат старите си градове или да се погрижат за гробовете на близките си. В последно време обаче Чернобил е посещаван от все повече туристи.

Интересът към централата също се възобнови благодарение на големите инженерни дейности в завода в последно време. Той беше покрит с нов стоманен саркофаг, определен като най-голямата наземна подвижна структура, построена някога. Той трябва да предотвратява ново изтичане на радиация.

За момента нито украинските власти, нито китайските инвеститори са разкрили мерките за безопасност, които ще предприемат по време на изграждането на соларния завод.

Снимки: Pixabay.com

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg