Кое е най-важното нещо, за да сме успешни инвеститори?

1726
Кое е най-важното нещо, за да сме успешни инвеститори?

© Pixabay.com

Ако взимате съвет от някого, що се касае до инвестиции, то Рей Далио е един много добър пример.

Далио основава инвестиционната си компания Bridgewater Associates от жилището си с две спални в Ню Йорк през 1975 г.

Днес Bridgewater Associates управлява активи на стойност 160 млрд. долара, което го прави най-големия хеджфонд в света, пише CNBC.

Според Далио „диверсификацията е най-важното нещо, което трябва да направим, при положение че искаме да инвестираме добре“, написа той по-рано тази седмица в LinkedIn.

Под диферсификация Далио има предвид, че трябва да разпределим парите си в различни инвестиционни активи – акции, облигации, суровини, недвижими имоти и др.


Според Далио добре диверсифицираният портфейл трябва да включва 30% акции, 40% щатски облигации, 15% чуждестранни облигационни емисии, 7.5% злато и 7.5% други суровини.

Масовият портфейл, в който има 50% акции и 50% облигации, всъщност не е добре диверсифициран, казва още той.

15 бизнес идеи за под 10 000 лв.Част от тях дори изискват по-малко от 10 000 лв.

Диверсификацията е много важна, тъй като има много неща, които не знаем, когато влагаме парите си в определена инвестиция, допълва още Далио.

„Много е трудно да спечелиш пари на пазарите, това е същото като да направиш печеливш залог на хиподрума: има много неизвестни, които оказват влияние на това дали даден актив е подценен или надценен“, казва още той.

Никой не знае кой от активите, в който влагаме пари ще постигне по-добри резултати, в сравнение с останалите. Ето защо, ако диверсифицираме, активите ни ще донесат различна доходност, но цялото ни портфолио по този начин ще сведе риска до минимум.

Пестите по 100 лв. на месец? Ето в какво да ги инвестиратеЕто и 7 предложения, от които можем да избираме

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет дава подобен съвет. Оракулът от Омаха, както често го наричат, препоръчва да инвестираме в различни компании, а също и да купуваме акции на различни цени.

„Ще направите най-добре, ако купувате акциите на една компания постоянно през годините. Ако имате добре диверсифицирано портфолио, започнете да купувате книжата на отделните компании, както този месец, така и през следващия месец, и следващата година.?

Бъфет също така казва, че най-добрият момент да продадем една акция е „никога“. Той съветва да държим книжата възможно най-дълго.

"Знам, че пазарите ще се намират на доста по-високи нива след известен дълъг период от време. Акциите, както и индексите, ще са доста по-скъпи след време. Какво обаче ще се случи за по-кратък период от време – ден, седмица или месец и дори година – нямам представа, но и не мисля, че е важно", казва Бъфет в интервю пред CNBC през 2016 г.

„Бих допълнител, че след 10, 20 или 30 години цените на акциите ще са доста по-високи от настоящите“.

С колко ще разполагате, ако пестите по 100 лв на месец до пенсия?Сметките са направени при спестяването на 100 лв. на месец и без налични други спестявания

Да, това са милиардери, които управляват милиарди долари чрез своите компании, но дали тези принципи важат за нас – обикновените хора и инвеститори, които разполагат с по-ограничен ресурс? Споделете мнението си в коментарите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg