Кои са компаниите, които носят на Бъфет между 20 и 52% доходност?

3076
Кои са компаниите, които носят на Бъфет между 20 и 52% доходност?

© YouTube

Запитвали ли сте защо Уолстрийт следи под лупа всеки ход на Уорън Бъфет?

Защото той е заслужил тази чест.

През последните 56 години, в които компанията му Berkshire Hathaway съществува, Бъфет е донесъл 600 млрд. долара на своите акционери, а средногодишната му доходност достига 20%. Общо за този период той е увеличил първоначалната инвестиция с 3 300 000%. И това от 1965 до 2021 г.

Няколко са причините за успехите на Бъфет в този дългосрочен период. Инвестиционната легенда и екипът му винаги са влагали парите дългосрочно. Неслучайно Бъфет винаги е казвал, че най-добрият момент за продажбата на една акция е „никога“.


Друга основна причина за неговите успехи са дивидентите. Да, точно така – добрите инвестиции носят капиталова печалба, но също така и дивидентна доходност.

Въпреки че Berkshire Hathaway не изплаща дивиденти на акционерите си, през следващата година се очаква холдинговата компания да получи 5 млрд. долара от дивиденти от компаниите, в които е инвестирала.

Търпението на Бъфет през годините се е възнаградило най-вече от посочените по-долу инвестиции. На база вложеното в тях, те му носят от 20 до 52% годишна доходност, пише Montley Fool.

American Express: 20%

Акциите на компанията са на трето място в подреждането за най-дълга инвестиция на Бъфет. Те са придобити при средна цена от 8.49 долара за брой.

При настоящ годишен дивидент от 1.72 долара, това прави доходност от 20% върху разходите за придобиването на книжата.

Moody's: 25%

Сигурно много пъти сте чели, че финансовите компании са любимите на Бъфет. Агенцията за кредитен рейтинг е в портфолиото на Оракула от Омаха от 2000 г. насам. Всяка акция е придобита срещу средната сума от 10.05 долара, а днес Moody’s изплаща по 2.48 долара годишен дивидент на акция.

Това прави около 25% годишна доходност, съотнесена към сумата за придобиването на книжата.

Coca-Cola: 52%

Какво са 20-25% за Бъфет, след като в своето портфолио има и компания, която му се изплаща на всеки две години, при това само от дивидентите, които получава? Не е случайно, че легендарният инвеститор сяда на годишните срещи с акционерите с кенче Coca-Cola пред себе си и навсякъде казва, че пие по пет бутилки от напитката с вкус на череша дневно.

Coke е най-рано закупената акция от Бъфет, след като тя присъства в портфолиото на Berkshire Hathaway от 1988 г. Средната цена, на която са закупени акциите, е 3.25 долара. Ако вземем предвид годишния дивидент, който компанията изплаща от 1.68 долара, това ще рече, че Бъфет печели по 52% на година от тази си инвестиция.

Да, точно така – инвестицията на Berkshire на стойност 1.3 млрд. долара се изплаща на всеки две години. Че дори и по-малко.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg