Колко души обитават Земята и още интересни факти за световното население

7759
Колко души обитават Земята и още интересни факти за световното население

Вие сте един от приблизително 7.7 милиарда души, живеещи на Земята в момента, показват данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

И ако преди 2000 години на света е имало само 170 милиона души, днес човешката раса буквално процъфтява.

В действителност, ООН смята, че глобалното население нараства със скорост 250 души всяка минута - и се очаква да достигне 11 милиарда до 2100 г.

Но наред с това идват и редица предизвикателства - по-голямо търсене на ресурси, като храна, вода и земя, както и по-големи количества вредни отпадъци.

За да подчертае и разгледа тези проблеми, през 1989 г. Организацията на обединените нации стартира инициативата Световен ден на населението, който се отбелязва ежегодно на 11 юли.

Ето няколко любопитни факти за населението, които могат да ви предизвикат да проверите знанията си за най-населените градове в света:


Кои са държавите с най-много хора и кои с най-малко?

Шест държави - САЩ, Бразилия, Пакистан, Индия, Китай и Индонезия, са дом на близо половината от световното население, според изследователския център Pew. Сред тях Китай и Индия оглавяват класацията с най-голямо население в света.

САЩ са на трето място. В Китай има приблизително 1.4 милиарда души, докато населението на Индия е около 1.3 милиарда души. Междувременно, с население от само 801 души, Ватикана държи рекорда за най-малко население в света.

Населението на коя държава е най-старо? А най-младо?

Когато става въпрос за определяне на броя на хората по света, е важно да се вземе предвид средната възраст, тъй като тези данни показват как ще изглежда населението на света в бъдеще.

Гражданите на Монако са сред най-старите в света - със средна възраст 55.4 години, въпреки че страната с най-многобройно население на хора над 65 години е Япония, където 28 процента от нейните граждани са над пенсионната възраст. Страната с най-младо население е Нигер - около 50% от него е съставено от младежи на 14 или по-млади.

Коя държава e най-гъстонаселена? А с най-ниската населеност?

Плътността на населението в света (без Антарктида) е средно около 142 души на квадратна миля, или 55 души на квадратен километър. С огромните 22 759 души на квадратен километър, малката китайска провинция Макао има най-високата гъстота на населението в света.

Монголия, от друга страна, въпреки че е 18-ата по големина държава в световен мащаб, може да се похвали с най-ниската плътност на населението. На всеки квадратен километър има само 1.96 монголци, което се дължи на суровата територия и традиционния номадски начин на живот.

Колко хора някога са живели на Земята?

Отговорът на това колко хора населяват земята се променя драстично през вековете и особено през хилядолетията. Към 2020 г. се смята, че през цялата си история земята е населявана от над 108 милиарда души.

Как пандемията от COVID-19 повлия на данните за населението?

Статистиката вероятно ще се промени леко поради ефектите на пандемията от COVID-19. Ръстът на населението в голяма част от света вече се забавя, особено в по-богатите страни. Има три основни фактора, които допринасят за това -  раждания, смъртни случаи и миграция.

Поради пандемията все повече хора избират да отложат планираната бременност, а затварянето на граници и ограниченията са намалили миграцията значително. Междувременно, въпреки че спадът в ежедневната активност може да е намалил смъртните случаи вследствие на произшествия, увеличеният брой на жертвите от пандемията вероятно ще компенсира това.

Демографските данни също вероятно ще се променят до известна степен, тъй като смъртните случаи от COVID-19 непропорционално влияят върху някои общности и възрастните хора. Изследователският център Pew установи, че смъртните случаи от COVID-19 са най-високи в страните, в които средната възраст е по-висока от средната за света, като например Италия и САЩ.

Ще продължи ли да нараства населението на света?

Въпреки че то е нараснало с около 5.5 милиарда само през 20 век (и оттогава продължава да расте, добавяйки близо 2 милиарда през последните 20 години), този бум може да се срине. Институтът Брукингс прогнозира, че населението на света ще се увеличи леко през следващите няколко десетилетия - и дори може да достигне своя връх до 2070 г., особено ако повече жени в света получат средно образование.

По-високите нива на образование сред жените са свързани с по-ниски нива на раждаемост, тъй като образованието влияе върху бременностите в много ранна възраст, както и на семейното планиране.

От своя страна, намаляването на броя на хората по света (и по този начин намаляването на броя на необходимите ресурси и количеството емисии парникови газове) може да има забележителен ефект върху борбата с изменението на климата. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg