Колко пари спечели от заплата Джеф Безос през миналата година?

1253
Колко пари спечели от заплата Джеф Безос през миналата година?

През последната година най-богатият човек в света е спечелил от заплати толкова, колкото и през предходните две десетилетия – 81 840 долара.

Безос никога не е получавал бонуси от Amazon под формата на акции от компанията. Милиардерът не се нуждае от подобно възнаграждение, тъй като притежава 16% от дяловете на Amazon, които се равняват на приблизително 100 млрд. долара.

Всяка година обаче компанията плаща сериозна сума в името на безопасността на своя изпълнителен дриектор, предава CNN.


Безос е разчитал на услуги, свързани със сигурността на стойност 1.6 млн. долара през миналата година, както и през всяка година от 2010 г. насам. В сумата влизат и разходите за бизнес пътуванията.

Разходите му за сигурност възлизат на най-малкото 1.1 млн. долара на година от 2003 г. насам, тъй като от тази година компанията започна да публикува разбивка на възнаграждението на Безос.

Amazon посочват, че разходите за сигурност са оправдани на фона на ниската заплата и това, че Безос никога не е получавал компенсация под формата на акции от компанията.

Редица изпълнителни директори на технологични компании получават символични възнаграждения, включително покойния Стив Джобс, чиято заплата възлизаше на 1 долара на година (с изключение на 2001 г., когато Apple подариха частен самолет на Джобс). Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин също се разписват под 1 долара на година.

Бившият изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън в миналото също прибира по 1 долар официална заплата, но въпреки това е един от най-високоплатените директори в САЩ, тъй като през годините е получил сериозна компенсация под форма на акции на компанията.

Въпреки че Amazon плаща една и съща заплата на Безос от 1998 г. насам, той е получавал дори по-ниско възнаграждение. През 1997 г. той е получил 79 197 долара, а през 1996 г. е прибрал 64 333 долара. Amazon е основана през 1994 г., но започва да публикува данни за финансите си, преди да стане публична компания през 1997 г.

Колко пари трябват, за да сте сред горните 5% в Ню Йорк?Колко пари трябва да печелите за да бъдете част от горните 5% от населението по доходи в щата Ню Йорк, където разходите за живот са едни от най-високите в САЩ?


Въпреки сравнително ниското възнаграждение на Безос като за изпълнителен директор, той получава значителни повече спрямо средностатистическия служител на компанията.

Повечето служители на Amazon, които работят в складовете, са получили средно по 28 836 долара през 2018 г.

Amazon повиши минималното заплащане за служителите си в САЩ на пълно работно време до 15 долара на час. Това увеличение влезе в сила през номеври 2018 г., като по този начин средната заплата на служителите на компанията, заети на пълно работно време в САЩ, достигна 35 096 долара през миналата година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg