Колко злато остана за добиване в света?

3102
Колко злато остана за добиване в света?

© Pixabay

Само преди месец цената на златото премина границата от 2000 долара за унция.

Поскъпването в последните месеци се дължи изцяло на трейдърите, които насочиха все по-големи инвестиции към благородния метал, тъй като се смята, че той е актив-убежище в периоди на криза.

Тук обаче идва един основен въпрос – колко злато остава да се добие и дали количеството може да се изчерпа в следващите години. 

Златото, както знаем, се използва, освен като инвестиция, и в бижутерията и електрониката.


През 2019 г. златодобивните компании добиха 3551 тона злато, което е с 1% по-малко спрямо 2018 г., сочат данни на Световния съвет по златото. Това е първи спад на добива на годишна база от 2008 г. насам.

Златодобивните компании изчисляват оставащото за добив злато в света по два начина. На първо място, това са доказаните резерви, които икономически има смисъл да се добиват при настоящите цени на златото.

На второ място – това са залежите, за които се смята, че трябват допълнителни проучвания, което би довело до повишаване на цената на добива им.

Смята се, че златните резерви могат по-точно да бъдат изчислени от залежите, въпреки че това също не е лесна задача, пише BBC.

Централните банки с най-малко закупено злато от 20 месеца насамДесет държави държат 70% от златните резерви в света

Последните изчисления сочат, че доказатените резерви към момента възлизат на 50 000 тона. За да можете да сравните, ще посочим, че до началото на 2020 г. са добити 190 000 тона злато, или иначе казано - оставащото злато е само 20%.

Но тези данни са неофициални и освен това те често се изменят, тъй като, макар и по-рядко, все още се откриват нови залежи.

Новите технологии също дават надежда, че част от разходите могат да бъдат свити и това да доведе до разработването на нови находища, които до този момент са икономически неизгодни.

В части от света вече се използват и роботи за добива на злато, което също подпомага този процес.

Най-голямото находище в света е Witwatersrand, намиращо се в ЮАР. Смята се, че оттам идва 30% от добитото злато до момента в световен мащаб.

Останалите големи златни мини са Mponeng в Китай, Super Pit и Newmont Boddington в Австралия, Grasberg в Индонезия, както и мините в Невада, САЩ.

Най-големи количества злато в света днес се добиват в Китай, Канада, Русия и Перу.

Компанията Barrick Gold Nevada Gold Mines пък е смятана за най-големия производител, добиващ 3.5 млн. унции годишно.

Нови златни мини продължават да се откриват и днес, но големите залежи са все по-голяма рядкост, казват експерти. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg