Кой е най-добрият начин да поискате повишение?

31502
Кой е най-добрият начин да поискате повишение?

Давате всичко от себе си в новата си работа. Така най-вероятно повишението ще дойде скоро, нали?

Но не е задължително. Дори шефът ви да признае постиженията ви, вероятно няма да ви даде повече пари просто така. Ако искате повишение, трябва да го поискате.

Ето няколко съвети, които ще ви помогнат да получите заплатата, която заслужавате.

Бъдете упорит

Това може да звучи така, сякаш е малко против съвета по-горе, но продължете да четете. Не можете да очаквате повишение всеки път, когато постигнете нова цел. Затова най-добре изчакайте една година след назначаването ви или след последното ви повишение.

Представете аргументи

Да, трябва да попитате, но трябва и да убедите. Ако фирмата ви не предлага годишен анализ на служителите си, попитайте супервайзора си, ако имате такъв. Използвайте тази среща, за да посочите причините, поради които заслужавате повишение.

Очертайте постиженията си през годината, посочете начините, по които сте надхвърлили задълженията по длъжността си и подчертайте бъдещите проекти, които искате да поемете, които също надхвърлят служебните ви задължения.

Ако някой от вашите проекти са докарали допълнителни приходи, не забравяйте да отбележите и то с конкретни цифри. Не забравяйте, че решението за по-висока заплата не е само на вашия ръководител. Вероятно ще трябва да го представи на HR или на друго лице. Така че, помогнете му да представи аргументите.

Искайте обратна връзка

Бъдете уверени, но също така и бъдете готови да приемете критика. Всъщност, трябва да попитате. Ако поискате лична оценка за ефективността си, това ще покаже на шефа ви, че гледате сериозно на ролята си в екипа.

Служител, който е готов да получи обратна връзка и да направи промени, си струва високата заплата.

Три години едно и също на работното място3 въпроса, които да си зададете, когато не виждате прогрес

Имайте конкретна сума в предвид

Не искайте увеличение като цяло - посочете увеличението, което искате – със сума или в процент. И обяснете как сте стигнали до него. Посъветвайте се с ментори или доверени хора във вашата работа за това колко са получавали или проверете сайтовете за работа, за да видите как се заплащат подобни позиции.

Ако възнаграждението ви не е достатъчно, покажете, че го знаете - разбира се, дипломатично.

Не намесвайте личния си живот

Преди всичко, бъдете професионалист. Може да се нуждаете от допълнителни пари, за да покриете увеличението на наема или неочакваните разходи, но шефът ви не трябва да чува това.

Повишенията се дават въз основа на заслугите и вашето въздействие върху компанията, а не на житейските обстоятелства. Поддържането на фокус върху бизнеса разговор ще бъде само във ваш плюс.

Бъдете любезен

Това трябва да се разбира от само себе си, но не забравяйте да благодарите на шефа си за времето. Той/тя има много други неща през деня и всеки разговор отнема ценни часове от деня.

И ако ви откажат, не се отчайвате. Изразете разбирането си и попитайте дали можете да направите друг преглед на ефективността след шест месеца, а не след една година. Служител, който се грижи за работата си, е служител, който компанията иска да запази щастлив.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg