Легендарен инвеститор: Блокадите са по-лоши от самата болест

3852
Легендарен инвеститор: Блокадите са по-лоши от самата болест

Майкъл Бъри, лекарят, който впоследствие се превръща в инвеститор и който залагаше срещу обезпечените с ипотеки ценни книжа преди финансова криза през 2008 г., даде своето мнението в Twitter за случващото се в момента. „Блокадите, които имат за цел да ограничат пандемията от коронавирус, са по-лоши от самата болест, написа той“.

Разпоредените от правителството блокади в САЩ, които доведоха до загубата на милиони работни места и може да предизвикат един от най-големите икономически спадове, не са необходими за ограничаването на епидемията и навредиха непропорционално на семействата с ниски доходи и на малцинствата, заяви Бъри в поредица от съобщения в Twitter през последните две седмици. Той също така заяви, че трябва да има по-голяма наличност на някои спорни лекарства срещу Covid-19, като ходроксихлорохин.

Бъри завършва медицина в университета Вандербилт, но решава да стане професионален инвеститор, след като прави някои много печеливши залози на пазара на акции. Той става особено популярен, след като мечите залози на неговия хеджфонд бяха отразени във филма „Големият залог“, базиран на бестеселъра на Майкъл Люис.


Въпреки че оттогава Бъри избягва да се появява в публичното пространство, той започна през миналата година да споделя по-обширно възгледите си, за да предупреди за надуван от централните банки “балон” при пасивните инвестиционни продукти. Сега той се концентрира върху заразата, която разбива много икономики, уби близо 75 000 суши по света и  промени начина, по който живеят и работят милиони хора.

“Универсалното "останете си вкъщи" е най-унищожителната икономическа сила в съвременната история,” казва Бъри пред Bloomberg. “И тя е създадена от човека. Това много внезапно обръща ползите на групите в неравностойно положение, убива и създава нови наркомани, бие и тероризира жени и деца в домакинства с насилие, които сега нямат и работа и много други неща.”

Бъри, чийто възгледи се следят отблизо от финансовата общност, започна да пише в Twitter на 23 март. Той казва, че започнал да изказва мнението си, заради начина, по който хората страдат от мерките предприети за ограничаването на пандемията. “Безсъвестна,” е думата с която той описва загубата на работни места.

Бъри се прицели и в хората, определящи здравната политика, казвайки че инфекциите от коронавирус могат да бъдат контролирани чрез мерки като често миене на ръце и по-масово тестване, без да бъдат принуждавани всички да си стоят у дома. Той също така призовава за по-мащабно използване на хидроксихлорохин за лечение за заразените. U.S.

Бъри засега се въздържа да пише в Twitter за своите инвестиции. Миналия месец той заяви пред Bloomberg News, че е направил “значителен мечи залог, срещу пазарните индекси, който се развива добре засега”. Според него пандемията може да се отрази на бума при пасивните инвестиции, които той сравнява с изкупуването на обезпечени дългова облигации, които надуха ипотечния балон преди 2008 г.

Бъри основно критикува икономическите и медицинските мерки, предприети от властите по света, но посочи и големите икономики, в които нещата не преминават толкова бурно, както в САЩ и Великобритания. Германия и Япония бяха по-умерени в реакциите си и предлагат модел за останалата част от света, каза Бъри.

Бъри обвинява първо Китай, че са прикрили болестта и тъй като тя се предава много бързо в първия месец вероятно вече е била по целия свят. Слабата инфраструктура за тестване пък създава информационен вакуум с увеличаването на случаите като се очаква недостиг на респиратори. Политиците се паникьосват, а медиите запълват пространството със собственото си невежество и алчност. Това бе една токсична смесица, която доведе до блокирането на САЩ и на по-голяма част от световната икономика.”

“В ретроспекция, всяка страна трябваше веднага да засили тестването на рисковите групи. Доколкото разбирам от CDC са били натоварени с тази задача и са се провалили. Бюрокрацията се проваля в редица страни. Борбата за надмощие и некомпетентността вземат превес. Така че политическото прикритие на този провал от страна на технократите и политиците е много суровата политика да си стоим у дома.”

Коронавирусът: Ами, ако това се беше случило през 2005 г.Коронавирусът: Ами, ако това се беше случило през 2005 г.?

“Ако някога е имало времето правителството да стимулира с фискална и парична политика, това е сега. За съжаление, САЩ добавя 3 долара за всеки 1 долара БВП от много време, а лихвите вече бяха близо до нулата. Въпреки това, нищо не е по-важно в момента от това заемите на малките и средните предприятия да осигурят тази ликвидност.”

Евентуално лечение

“Очевидно е, че хидрохлорохинът прави нещо добро за много пациенти с Covid-19. Технократите на върха бъркат. Направете проучванията, създайте ваксините, но позволете на лекарите да разполагат с това, което смята, че действа сега. Не вземайте инструменти или лекарства от ръцете на лекарите.”

Връщане към нормалното положение

“Аз бих отменил заповедите за оставане у дома с изключение за известните рискови групи. Ние вече сме запознати с определени условия, които предсказват тежко заболяване. Особено след като младите и здрави дробове изглежда са устойчиви на болестта. Бих оставил вируса да циркулира из тази част на населението, която е малко вероятно да изкара тежко болестта. Това е единственият път който се доближава до балансирането на нуждите на всички групи. Ваксините няма да са тук скоро, така че естественият имунитет е единственият начин засега. Всеки ден, всяка седмица в настоящата ситуация разрушава безброй животи по един престъпно несправедлив начин.”

“Когато става въпрос за ваксини, коронавирусите не са известни с изграждането на траен имунитет и това ще е голямо предизвикателство. Светът обаче е иновативно място и аз очаква много ефективни лекарства в кратък срок. Проблемът тук ще са регулациите, разходите и наличността им.”

“От медицинска гледна точка новото нормално ще е старото нормално. Докато иновациите продължават, медицината ще надвива всичко по пътя ни.”

Възстановяването на бизнеса

“От икономическа гледна трябва да осъзнаем, че шокът от мерките върху търсенето ще бъда възстановен до 2021 г. Япония и САЩ обаче влагат над 20% от БВП във фискални стимули и лесните пари ще са центъра. Всички тези неща ще помогнат за завръщането на пазарите на акции и на дълговите пазари”, каза още Бъри.

“Страните също така ще се стремят да съкратят веригите си на доставките в рамките на собствените си граници, а много служители ще трябва да бъдат обучени наново на по-високи разходи. Когато започнем да работим и да играем отново, може да има и инфлация. Другият голям момент е, че потребителите промениха поведението си, което ще движи бизнеса.”


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg