LinkedIn: Това са 10-те най-търсени умения през 2019 г.

3005
LinkedIn: Това са 10-те най-търсени умения през 2019 г.

© Pixabay

САЩ в момента се намира в условия на един от най-затегнатите пазари на труда в историята и мнозина твърдят, че страната в момента се сблъсква с недостиг на квалифицирани кадри. Според Бюрото по трудова статистика, в САЩ в момента има над 7 млн. свободни работни позиции.

Този затегнат пазар на труда принуди много компании да станат по-отворени при наемането на кандидати за работа. Компании, като Google, Apple, IBM и Bank of America, вече не изискват кандидатите да имат диплома за висше образование.

Вместо да наблягат върху необходимостта от конкретни знания и опит, организациите се насочват към фокуса върху уменията, които един потенциален кандидат може да предложи. В технологичните компании, като Facebook, това е особено актуално.


“Уменията наистина са от най-голямо значение,“ казва Джанел Гейл, вицепрезидент по човешките ресурси във Facebook, пред CNBC.

Нейният съвет към хората, които искат да работят в компания, като Facebook, е да се концентрират върху уменията и да кандидатстват, дори и ако CV-то им не отговаря точно на описанието на работата за съответната позиция.

“Общо погледнато, ние всъщност ценим уменията повече от опита,” казва тя. “Кандидатствайте, ако имате подходящи умения, дори и да нямате подходящия опит, защото ние гледаме под повърхността за това кое ще е наистина от значение тук и какви умения можете да предложите.”

От LinkedIn наскоро са анализирали стотици хиляди обяви за работа, за да определят от кои умения се нуждаят компаниите най-много през 2019 г. Те са установили, че работодателите търсят служители както с меки умения, така и с твърди технически умения.

Ето кои са най-търсените меки умения през 2019 г:

5. Управление на времето

4. Приспособимост

3. Сътрудничество

2. Способност за убеждаване

1. Креативност

Ето и кои са петте най-търсени твърди умения през тази година:

5. UX Design (Проектиране на потребителското изживяване)

4. Управление на хора

3. Аналитично мислене

2. Изкуствен интелект

1. Изчисления в облак

Креативността и изчисленията в облак заемат първите места при меките и твърдите умения, респективно, според LinkedIn.

Тазгодишната класация отразява една промяна в приоритетите на работодателите, според Пол Петроне, редактор на LinkedIn Learning.

“Интересното е, че новите попълнения в класацията са човешки черти: креативността и приспособимостта влизат в класацията при меките умения за първи път, докато при твърдите умения управлението на хора също дебютира,” казва Петроне пред CNBC.

Шест финансови термина, които може да ви потрябват през 2019 г.Инвеститорите се притесняват, че следващата рецесия


“Дигиталните умения, като изчисленията в облак и изкуствения интелект, оглавяват класацията на твърдите умения, от които компаниите се нуждаят най-много, но изкачването в подреждането на тези три нови умения предполага, че работодателите осъзнават важността, както на използването на новите технологии, така и на нещата, които технологиите не могат да свършат: връзките с други хора, нестандартното мислене и бързото приспособяване към нови приоритети или проблеми.”

Обръщайки внимание на търсени умения като тези, служителите могат да си гарантират, че ще останат търсени от работодателите.

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg