Десетте книги, които всеки инвеститор трябва да прочете

17891
Десетте книги, които всеки инвеститор трябва да прочете

Световната мрежа може би е най-бързият и актуален източник на информация. Но за по-задълбочен поглед към определена тема, се налага и да видим нещата от историческа перспектива.

Във всяка една сфера има светила, чиито трудове са четени и препрочитани и до днес. Кои са те в света на борсите и инвестициите?

Investopedia.com публикува списъка с десетте книги, които всеки уважаващ себе си инвеститор трябва да е прочел:

„Интелигентният инвеститор“ (1949 г.) на Бенджамин Греъм

От идеите на Бенджамин Греъм са се учили най-успешните инвеститори, включително и Уорън Бъфет, който казва, че това е най-добрата книга за инвестиции писана някога. В нея той излага важни принципи, полезни за всеки трейдър.

„Интелигентният инвеститор“ излиза през 1949 г и е най-четената книга на Греъм. Доста по-рано, през 1934 г излиза „Анализ на ценни книжа“, която е най-често цитираната негова книга, но не се радва на много голям брой читатели.

„Обикновени акции и необикновени доходи“ (1958 г.) на Филип Фишър


Уроците на Фишър, един от пионерите на финансовия анализ, са също така актуални днес, както и преди 50 години, когато излиза тази книга. На Фишър се приписва идеята за анализ на акциите на базата на потенциала за растеж на компанията. В този си труд, той учи инвеститорите как да преценяват до колко добра е една компания и какви са нейните възможности за печалба.

„Акции за дългосрочно инвестиране“ (1994 г.) Джеръми Сийгъл

Сийгъл, който е професор в Wharton School of Business, е привърженик на дългосрочното инвестиране.

В обстоен анализ върху последните два века, той твърди не само, че акциите са най-добрият финансов актив по отношение на доходи, но са и най-сигурни и най-предвидими в условия на инфлация.

"Learn To Earn" (Научете се да печелите) (1995 г.) на Питър Линч

Питър Линч става известен през 80-те години, като мениджър на постигащия блестящи резултати Fidelity Magellan Fund. Книгата "Learn To Earn" е ориентирана към млади начинаещи инвеститори и в нея той обяснява основите на материята. В "Beating The Street" (1994 г.) Линч разказва за времето, в което е управлявал фонда и как е уцелвал (или пропускал) добри възможности за покупки. Основната идея на Линч е, че индивидуалният инвеститор, ако се интересува и чете по въпроса, може да се справи не по-зле от професионалните експерти.

„Разходка по Уолстрийт“ (1973 г.) на Бъртън Г. Малкийл

„Еретичната теория“ на Малкийл е, че цените на акциите се движат хаотично и не могат да бъдат предвидени от никакви анализи – нито технически, нито фундаментални. Като всеки академик, той излага дълги страници статистика за да подкрепи твърдението си. Независимо дали сте възмутени от мнението, или сте по-скоро съгласни, добра идея е все пак да хвърлите един поглед на думите му.

„Есетата на Уорън Бъфет: Уроци за корпоративна Америка" (2001) – Уорън Бъфет и Лорънс Кънингам

Книгата всъщност представлява сбор от традиционните обръщения, които Бъфет прави пред акционерите в компанията през последните десет години и обобщава неговите принципи. Както знаем, Бъфет не говори за акциите, в които инвестира в момента, но обича да дискутира принципите на инвестирането като цяло. Препоръчваме и „Подходът на Уорън Бъфет“ на Робърт Хагстрьом.

"How To Make Money In Stocks" (Как да печелим пари от търговия с акции) (2003, 3-то издание) от Уилям О'Нийл

О'Нийл е основателят на изданието Investor's Business Daily. За разлика от други книги, в които авторите само изказват общи принципи, О'Нийл се спира на конкретни правила за това как да селектираме акции.

„Богат татко, беден татко“ (1997 г.) на Робърт Кийосаки


В тази книга става въпрос за уроците, които богатите родители дават на децата си и които, според автора, хората от бедни или средна класа семейства пренебрегват.

Посланието е просто: бедните правят пари, като работят, а богатите притежават активи, които работят за тях.

"Common Sense On Mutual Funds" (Здрав разум по въпроса за взаимните фондове) (1999) от Джон Богъл

Джон Богъл е основател на Vanguard Group и един от хората, които проправят пътя за появата на индексните фондове. В книгата си той остро критикува взаимните фондове за таксите, които изискват от клиентите си.

„Нерационална приповдигнатост“ (2000 г.) от Робърт Шолър

Заглавието на книгата, която излиза през март 2000 г идва от известен коментар, направен от Алън Грийнспан през 1996 г.

В нея Шолър предупреждава за неизбежното спукване на балона на дот кома бума. Икономистът от Йеил още твърди, че пазарът на акции не е рационален, а се ръководи от емоции, спекулации и „следване на тълпата“.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...