Отнесени от вихъра на историята

2665
Отнесени от вихъра на историята

Вторият лектор на конференцията по социономика след професор Джон Касти бе младият Юан Уилсън, разказва за Profit.bg Ивайло Груев от home-traders, който присъства на първата конференция по социономика в Атланта. Уилсън завършва факултета по икономика и международни отношения към университата в Джорджия. Първоначално се присъединява към екипа на Elliott Wave International, но постепенно неговият интерес и занимание го ориентират към дейността на института по социономика. Темите върху, които е разпрострял своите изследвания са гражданските войни, нарко-войната, културните трендове и популярни герои от анимационните филми.

Изнесената от него лекция засягаше Гражданската война в САЩ в средата на деветнадесети век. Въпросът, с който той започна бе дали е имало сценарий, позволяващ тази война да бъде избегната. Оттам-насетне започнаха разкази и хронологично проследяване на различни актове, гласувани през годините и месеците преди избухването й.

Тук бих предпочел да избегна подробностите по неговия коментар, защото зная, че тази тема едва ли вълнува истински българския читател. На нашите размирни Балкани ние знаем твърде малко за тези драматични процеси в Америка преди век и половина. Българската публика може да има поглед върху тях основно от един източник на информация - книгата „Отнесени от вихъра" написана от Маргарет Мичел, родена и живяла в Атланта. Този южняшки град все още пази противоречиви спомени и истории за свързаните с Гражданската война времена.

Предпочитам да акцентирам върху две неща: заключението на Юан Уилсън, базирайки се на социономическата теория и едно по-мащабно изследване на Робърт Пректър по друг повод.

Съгласно социономиката, процеси като военните конфликти не могат да бъдат предовратявани чрез политически решения, когато е налице икономическа депресия.

Депресиите са важен фактор, провокиращ повсеместно недоволство и народните маси желаят войната независимо от гласа на разума. Гражданската война в САЩ има своите еквивалентни проявления и на европейския континент. Именно това е периодът, през когото протичат една голяма част от буржоазните революции в Стария свят. Те избухват заради продължителна депресия и от двете страни на Атлантическия океан. Колкото до самите депресии, те пък са причинени от закономерните и задължителни корекции, които следват периодите на продължителен социален и икономически бум.

Докато колониалните сили от Европа завладяват нови територии в продължение на векове тяхната експанзия е синоним на просперитет. Когато вече няма нови земи за завладяване започва тяхното преразпределяне и най-честите конфликти са вътрешни, като гражданските войни или революциите, имащи за цел не само да реформират, но и да променят изцяло тогавашния социален и политически ред.

По отношение на анализа направен от Робърт Пректър ще добавя една графика, демонстрираща, че не войните са факторът, който показва каква да бъде посоката на пазара.

Всъщност действителната закономерност е, че посоката на пазара и магнитуда на корекциите предопределя дали ще има войни.

Съществуват две диаметрално противоположни мнения за това дали войната има бичи или мечи последствия върху пазарните графики. Видно от фигурата по-долу смятам, че тя е достатъчна, за да покаже, че и едното, и другото становище не са си на мястото.

Освободителната война на САЩ срещу Англия протича по време на спад при пазара. Гражданската война в Америка се случва по време на покачващ се пазар на акции. Акциите растат през първата половина на Първата световна война, а през втората половина падат. През Втората световна война се случва точно обратното. По време на Виетнамската война пазарът се движи нагоре - надолу и приключва непроменен.

Следователно е невъзможно да бъде определено дали войната има положителен или отрицателен ефект върху пазарното поведение.

Някои биха казали, че има значение на чия земя се води войната. Тогава можем да погледнем отново фигурата, за да открием, че Гражданската война, която е протекла изцяло на територията на САЩ, е съпроводена с категорично бичи пазар. Единствената закономерност, която може да бъде открита благодарение на столетните графики е, че малките корекции остават незабелязани от икономиката. По-дълбоките са последвани от рецесии. Тези пропадания на пазарите, които продължават с години, прерастват в депресии, а в края на последните идва ред и на войните

Автор: Ивайло Груев, www.home-traders.eu

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg