Марк Кюбан: Ето как можете да изкарате поне 16% доходност годишно

4736
Марк Кюбан: Ето как можете да изкарате поне 16% доходност годишно

© Pixabay.com

Да, правилно прочетохте. Можете да спечелите 16% доходност на парите си, при това веднага. Освен всичко друго – това не е никак трудно, пише Market Watch.

Както обяснява милиардерът и собственик на отбора от НБА Далас Маверикс, а също и звезда от предаването Shark Tank, просто трябва да платите дълга си.

Какво има предвид Кюбан?

Всяка година американците ползват многократно кредитните си карти (бел. ред. това вече важи в голяма степен и за нас, българите).

Според сайта, специализиран в личните финанси NerdWallet, балансът по кредитните карти, който не се плаща в рамките на гратисния период, вече възлиза на 420.22 млрд. долара в края на 2018 г.


Тук не попадат общите задължения по кредитните карти на американците, които възлизат на 944 млрд. долара, или пък няколкото трилиона долара ипотечни кредити, студентски заеми и кредити за покупката на коли и др.

Тези 420 млрд. долара са само непогасените задължения от кредитния ни лимит. Излиза, че всяко американско домакинство има дълг по кредитната си карта от средните 6929 долара. Средните лихви по тези задължения са 15.96%, посочват анализаторите от Credit Karma.

“Просто платете тези си задължения и ще престанете да губите по 16% годишно върху парите си", съветва Кюбан.

Според него същото важи, както за студентския ни заем, така и за потребителския ни кредит. При положение че лихвата ви по тях е 6-7%, то тогава ето ви начин да спечелите 6-7%. Просто изплатете дълга си.

Плюс това, този ваш ход е значително по-сигурен от инвестирането в акции, недвижими имоти или други. Това е незабавна доходност за парите ви.

Мислите ли, че можете да намерите друга опция, която да ви дава 16% годишно? Смятата ли, че ако инвестирате на капиталовите пазари ще спечелите толкова, пита Кюбан.

Невероятният живот на милиардера Марк КюбанДнес Кюбан е сред 250-те най-богати хора в САЩ

Разбира се, че не. Исторически погледнато, акциите носят по около 11.1% годишно в периода от 1950 до 2018 г. Доходността при облигациите е около 5.8%. Това ще рече, че един портфейл, който е 50/50 диверсифициран с инвестиции в акции и облигации, ще ви донесе 8.8% годишно.

А това е близо два пъти по-малко от 16%, които можете да спечелите, ако просто погасите задълженията си. Да си без дългове обаче изисква и доста жертви, които трябва да направим – независимо дали това означава да не правим ремонт вкъщи, да не си купуваме нов смартфон или пък да не почиваме това лято.

Вместо ресторант или бар, можете да си приготвите храна вкъщи или да поканите приятели у вас.

Нека само илюстрираме какво би се случило, ако тези 6929 долара, които всяко домакинство в САЩ дължи по кредитната си карта, продължат да не се плащат в продължение на 20 г. Сумата би нараснала до астрономическите 135 038 долара.

А колко бихме имали, ако 6929 долара вложим при 8.8% годишно, колкото е историческата доходност на капиталовите пазари от 1950 г. насам? Отговорът на този въпрос е 37 486 долара.

Ако инвестирате – правете го по-рано. Ако не – просто платете дълговете си, при това първо следва да погасим тези с най-висока лихва.

Повечето хора подценяват факта, че всъщност ще живеят доста години и харчат сякаш няма да има утре. А според Кюбан - „най-добрият начин да се подготвим за бъдещето е като сме сигурни, че нямаме заеми с високи лихви, които да ни дърпат назад“.

Справка на Profit.bg сочи, че у нас има 1.24 млн. кредитни карти. Данни на БНБ пък показват, че средната лихва по кредитните карти извън гратисния период в лева е 19.37%, а при евровите задължения възлиза на 17.45% в края на юни.

Дори у нас можем да спечелим и повече, според логиката на Кюбан. Знаете ли колко дължите по кредитната си карта? А можете ли да платите изцяло задължението си? 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elana
# 0
18:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Алек
# 1
12:08 | 19 August 2019
По голяма глупост не бях чел.Така и не разбрах къде е печалбата тук.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg