Microsoft: 35 години по-късно

1001
Microsoft: 35 години по-късно

© Pexels

Утре (13 март) се навършват 35 години от първичното публично предлагане на Microsoft.

Компанията, която изкачи един от основателите си Бил Гейтс до най-богатите хора в света, се листва на борсата през 1986 г.

Технологичната компания взе решение по онова време да предложи на инвеститорите 2.5 млн. акции по 21 долара всяка. Така или иначе, заради по-сериозното търсене акциите нараснаха до 3 млн. броя, а първите сделки на вторичния пазар бяха осъществени на ниво от 25.50 долара.

Днес накратко ще ви разкажем как Microsoft се разви до една от най-скъпите компании в света с пазарна оценка от 1.788 трилиона долара, а също така ще пресметнем каква доходност са осигурили акциите в последните 35 години.


Началото

Вдъхновени от статия в списание за първия микрокомпютър в света, Бил Гейтс и Пол Алън започнали да развиват програмния език BASIC за микрокомпютъра MITS Altair 8800. Те представили творението си на MITS и компанията се съгласила да го разпространява като Altair BASIC.

Алън бил нает от MITS, а Гейтс си взел отпуск от Харвард, за да работи с него в Албакърки, щата Ню Мексико, през ноември 1975 г. Те официално създали малка компания с 30 служители, наречена Micro-Soft, на 4 април 1975 г. с Гейтс като генерален директор. Той така и не се завръща в Харвард.

До 1978 г. компанията вече има продажби на стойност над 1 млн. долара.

През юли 1980 г. IBM се свързала с Microsoft, за да поръча операционна система за новия си персонален компютър, след което възходът на компанията продължава с пълна сила.

11 г. след създаването идва ред и на първичното публично предлагане на Microsoft, което превръща голяма част от нейните 12 000 служители в милионери.

Бил Гейтс: Тези умения ще ви дават най-добри възможности в бъдещеАко не сте сигурни накъде да насочите кариерата си, можете да се вслушате в съвета на милиардера

Първите сделки се сключват на нива от 25.50 долара, а в края на деня книжата на компанията вече се търгуват по 31.25 долара за ценна книга.

Гейтс печели 1.6 млн. долара от предложените от него акции, а останалите му 45% се оценяват на 350 млн. долара. Списание Fortune веднага обявява Гейтс за един от най-богатите млади американци, тъй като по онова време той е само на 30 години.

Алън напуска компанията по-рано, но въпреки това остава със значителен дял от Microsoft.

Още през 1987 г. Microsoft се превръща в най-голямата софтуерна компания в света, а до средата на 90-те години тя пуска на пазара операционната система Windows 95, от която продава 40 млн. копия само в първата година.

Бил Гейтс: Справянето с пандемията е лесно, в сравнение с този проблемПетдесет и един милиард и нула – това са двете числа, които хората трябва да знаят за климата, смята основателят на Microsoft

През 2001 г. компанията излиза на пазара с нов хит – конзолата Xbox, като само за първите два месеца продажбите достигат 1.5 млн. броя.

Гейтс, чието състояние продължава да расте сериозно през следващите години, се превръща в най-младия милиардер в света още през 1987 г. До 1995 г. богатството му расте до 12.9 млрд. долара, като по този начин още на 39-годишна възраст той е обявен от сп. Forbes за най-богатия човек на света.

Той обявява своето оттегляне от компанията през 2000 г., за да се отдаде на благотворителност.

От своя страна, Пол Алън продължава да е един от най-уважаваните технологични лидери до смъртта си през 2018 г.

Днес Microsoft се управлява от Сатя Надела, който заема постта главен изпълнителен директор от 2014 г. насам.

Само в последното тримесечие компанията отчете приходи от 43.1 млрд. долара, както и печалба от 15.5 млрд. долара.

Представянето на акциите

Ако бяхме инвестирали 1000 долара в IPO-то на Microsoft, бихме купили 39 акции в началото на търговията, когато цените бяха по 25.50 долара. (бел. ред. като се взе предвид тази цена, а не стойността от листването, тъй като търсенето по това време е по-голямо от предлагането и е напълно възможно поръчката да не се изпълни).

В последните 35 г. компанията осъществи няколко сплита, което означава, че всяка от нашите акции ще е се превърнала в 288 акции, а „нашите“ 39 броя вече биха се равнявали на 11 232 акции.

При единична цена от 237.13 долара, нашата инвестиция от 1000 долара вече би възлизала на 2.66 млн. долара. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg