Милиардер: Oткажете се от тези два навика, за да успеете

22928
Милиардер: Oткажете се от тези два навика, за да успеете

© Pixabay

Като основател на най-големия хеджфонд в света Рей Далио се смята за успял по всякакви стандарти. Той превръща своята компания Bridgewater Associates от фирма, която развива дейност от апартамента му в Ню Йорк, до гигант, който управлява активи за около 160 млрд. долара. По време на този процес той става милиардер.

За да бъдат постигнати успехи като неговите, има два лоши навика, които трябва да бъдат изкоренени, казва Далио.

И двата навика са свързани със самосъзнанието и са проблеми, които всеки може да разреши. Ето ги и тях:


1. Навикът да слушате егото си

Първият лош навик е да вярвате, че винаги сте прави.

"Тъй като необходимостта да сме прави може да е по-важна от необходимостта ни да намерим истината, ние обичаме да вярваме на собственото си мнение, без да го подлагаме качествено на тест", казва Далио. "Ние най-вече не обичаме да се вглеждаме в грешките и слабостите си."

Когато идеите и мненията ни бъдат оспорени, естествената ни реакция е да заемем защитна позиция и да сме гневни. Това обаче не е правилната реакция. "Това ни кара да вземаме посредствени решения и да не реализираме напълно потенциала си," обяснява Далио.

За да избегнем този капан, Далио съветва да приемаме критиките като положителна обратна връзка, вместо като атака. Това е нещо, което самият милиардер прави.

Например, когато Далио получава силно критичен имейл от служител за представянето си по време на среща, той го показва на всички в Bridgewater.

"Това не е ли страхотно? Страхотно е, защото аз имам нужда от подобна обратна връзка и ако не позволявам на Джим и други хора като него да изразяват тяхната гледна точка, нашите отношения няма да са същите", казва Далио.

7 урока за правене на пари от най-богатия човек в историятаПри смъртта му състоянието на Якоб Фугер се оценява на 400 млрд. долара в днешни пари

2. Навикът да не осъзнавате слепите си петна

"Бариерата на слепите петна е, когато един човек смята, че той или тя може да вижда всичко," обяснява Далио.

Този тип манталитет е погрешен: "Един простичък факт е, че никой не може сам да види цялостната картина на реалността," добавя той.

Тъй като хората имат различни силни и слаби черти, нещата се получават най-добре с различни гледни точки.

"Някои хора са по-добри в това да виждат общата картина, докато други пък са силни в забелязването на малките детайли," продължава той. "Някои мислят праволинейно, а други креативно. Някои хора са творчески личности, но на тях не може да се разчита, на други пък може да се разчита, но не са креативни."

Психологът от бизнес училището Уортън Адам Грант се съгласява с факта, че използването на най-различни мнения, макар и такива, с които не сте съгласни, подобрява генерирането на идеи.

"Има доказателства, че мненията на малцинствата подобряват вземането на решения, дори и когато са неправилни," казва Грант пред CNBC.

"Вероятността да вземете умно решение или да измислите изобретателен начин за справяне с проблем всъщност нараства, а причината за това е, че разминаващите се мнения ни карат да преразгледаме критериите си, да преосмислим процесите и всички възможни опции. Вместо да водят до конвергентно мислене, те стимулират дивергентното мислене и наистина увеличават разнообразието от идеи."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg