Милиардер разпределя всяка секунда от деня си, дори и свободното време

2825
Милиардер разпределя всяка секунда от деня си, дори и свободното време

© YouTube.com

Милиардерът и легендарен инвеститор от Силициевата долина Марк Андреесен разпределя всяка секунда от деня и нощта си, в това число свободното време и времето за мислене, като твърди, че тази практика е от съществено значение за неговите успехи.

“На-важното е, че на практика ’всичко’ влиза в календара. Спането е в календара, лягането е в него, както и свободното време,” казва пред The Observer Effect 48-годишният Андреесен, съосновател на компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz.

“Свободното време е от съществено значение, защото това е освобождаващият клапан. Можете да работите на пълни обороти дълго време, стига да знаете, че ви предстои време, което е само за вас. Според мен, ако човек не си отделя достатъчно свободно време, започва да мрази собствения си календар,” казва Андреесен.


Днес прилежното поддържане на календар дава на Андреесен усещане за спокойствие, но той невинаги е бил такъв.

Преди време дните му са преминавали в пълна противоположност.

В блогпост от юни 2007 г. той съветва читателите си да не си изготвят програма и да отказват да се придържат към срещи, уговорки или дейности, които са насрочени за определени часове в бъдещи дни.

Милиардер посочи най-погрешното схващане относно забогатяванетоПредприемачът и собственик на баскетболния отбор от НБА Далас Маверикс - Марк Кюбан, става милиардер, когато той и останалите съоснователи на компанията продават Broadcast.com на Yahoo за 5.7 млрд. долара в акции през 1999 г.

“Живеех доста време така в началото на кариерата си, когато бях програмист,” казва Андреесен. “На практика работиш по едно и също нещо през цялото време, докато вече нямаш сила. След това ставаш на следващата сутрин и работиш още по това същото нещо. Преди нямах календар. Просто знаех по какво работя”, казва той.

През 2007 г. Андреесен е бил на 35 години. Девет години по-късно Netscape, която той съосновава, е продадена на AOL за 4.2 млрд. долара в акции. Той също така е съосновател на софтуерната компания Opsware (която преди се наричаше Loudcloud), която беше продадена на Hewlett Packard за 1.6 млрд. долара по-късно през 2007 г.

През 2009 г. Андреесен основава компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz и е връхлетян от “ураган” от работа.

Компанията е инвестирала в познати на всички вече имена, като Facebook, Lyft, Pinterest, Slack, Instagram, Skype, Airbnb, BuzzFeed и Soylent.

Като ръководител с толкова натоварена програма, на Андреесен му се налага да си изгради структура и сега неговата асистентка записва всичко в календара му - от срещи и време за четене и спане, до време за “офиса”, “проекти” и ”свободно” време.

От съществена важност е човек да разпределя неструктурираното си време, като времето за мислене, защото ако не го прави, това води до редица проблеми, смята Андреесен.

Като за начало, хората като мениджъри и ръководители “просто не разполагат с никакво време да седнат и да размишляват. А това се оказва доста важно нещо,” казва Андреесен.

Шефът на Amazon Джеф Безос го нарича време за “несвързано мислене,” което според него е необходимо за големите иновации. Това е “важен противовес на продуктивността,” пише той в писмото си до акционерите в компанията през 2018 г.

Освен това без неструктурирани периоди от време ръководителите не могат да реагират на изникнали в последния момент проблеми, без да разбъркат цялата си програма.

“Това е като в класическите филмови сцени, когато има някакъв сериозен проблем и някой казва на секретарката си да отмени нещо насрочено. Може би нямаше да се налага това да се случва, ако човек има известна гъвкавост в своя календар,” казва Андреесен. 

"Последно, ако мениджърите не отделят неструктурирано време, се превръщат в микромениджъри до такава степен, че пред офисите им се натрупва дълга опашка. Те в известна степен също задръстват организацията ви. Да работиш в такава организация е обезсърчаващо, защото каквото и да е това, то е точно обратното на делегирането.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg