Най-богатите 10% от американците притежават 89% от всички щатски акции

372
Най-богатите 10% от американците притежават 89% от всички щатски акции

© Unsplash

Най-богатите 10% от американското население в момента притежава рекордните 89% от всички щатски акции, с което неравенството между хората в най-голямата икономика в света продължава да се увеличава, пише CNBC.

Нещо повече – най-богатият 1% от населението в САЩ е добавил съвкупните 6.5 трилиона долара към своето състояние от акции и взаимни фондове по време на пандемията от COVID-19.

От своя страна, най-бедните 90% от населението са спечелили 1.2 трилиона долара, става ясно от последните данни на Федералния резерв. Днес тези 90% притежават 11% от всички щатски акции спрямо 12 на сто преди пандемията.


Капиталовият пазар в САЩ, чиито основни индекси почти се удвоиха след разпродажбите през март 2020 г., е един от основните източници на създаването на богатство в САЩ по време на пандемията, както и основна причина за неравенството между населението.

Индексите в страната също така бележат ръст от 40% от началото на 2020 г.

Според последните данни от Фед общото състояние на най-богатия 1% от населението в САЩ възлиза на рекордните 32%. 

Пет финансови съвета за по-спокойно бъдеще Няколко съвета, които биха помогнали на всеки от нас да подобри значително финансовото си състояние


Близо 70% от повишението при тяхното състояние в последните 18 месеца, което се оказа, че е най-бързото в исторически план, идва от поскъпването на притежаваните от тях акции.

Концентрацията на богатство идва на фона на навлизането на доста нови инвеститори на фондовия пазар. Само чрез платформата Robinhood през последните 2 години са открити 10 млн. нови сметки, или общо 22 млн. от нейното създаване, като голяма част от тях са на млади инвеститори, които влагат парите си за първи път.

Нновите акаунти са много на брой, но средната сума на притежаваните от тях активи е ниска – едва 4 500 долара.

Нещо повече – голяма част от новите инвеститори са закупили книжата си на доста високи цени, докато най-богатите хора в света са на пазара от години и именно затова техните печалби са по-големи.

Данните на Фед сочат още, че най-богатите 10% от обществото в САЩ са добавили 43% в периода от януари 2020 г. до юни 2021 г., докато останалите 90% са спечелили 33 на сто.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg