Най-богатият университет в света губи пари през миналата година

1532
Най-богатият университет в света губи пари през миналата година

Харвардският университет, който е най-богатият в света, е изгубил 0.05% от инвестициите си в 12-те месеца до юни. Това е второто понижение на стойността на активите на дарителския фонд на университета в последните четири години, като тя намалява до 30.7 млрд. долара.

Базираният в Кембридж - Масачузетс университет, изостава от други висши учебни заведения, като Университета на Пенсилвания и Масачузетския технологичен университет, на фона на опитите да възстанови рекордната си загуба от 27% за фискалната 2009 г. Доходността на инвестициите на университета изостава зад индекса S&P 500, който е нараснал с 5.5% за същия период.

Джейн Мендило, която оглавява Harvard Management Co., управляващ дарителския фонд на университета, твърди, че представянето се дължи на инвестициите в публично търгувани акции на неамерикански компании и на компании от развиващи се страни, които отчитат загуби от 11% и 17% за годината, респективно. Според нея има относително по-голяма експозиция в този тип активи, в сравнение с други университети.

Размерът на дарителския фонд на Харвард е намалял с 1 млрд. долара от 31.7 млрд. долара след отчитането на инвестиционната загуба и трансферите до университета за покриване на академични оперативни разходи.

Активите на фонда отчетоха ръст от 11% през 2010 г. и 21% през миналата година, а средногодишната доходност на фонда за последните 20 години е 12%, което го нарежда сред най-добре представящите се, според данни на Bloomberg.

Харвардският университет е сред първите от най-богатите универститети, които публикуваха инвестиционните си резултати за финансовата 2012 г. Доходността на Масачузетския технологичен институт за 12-те месеца до 30 юни е 8%.

Очаква се Принстън да обяви доходност в размер на между 0 и 5% от инвестициите си за финансовата 2012 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Joseph
# 0
12:01 | 25 January 2013
That's an ingenious way of tihnking about it.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg