Най-честите митове и заблуди за инвестициите

13753
Най-честите митове и заблуди за инвестициите

© Pixabay.com

Всеки си мисли, че разбира от пазари и инвестиции. Като при футбола и политиката – всички сме експерти.

А когато става въпрос за собствените ни пари, убедени сме, че никой друг не знае по-добре от нас самите как да ги управлява успешно.

Потърсихме експертите от Експат Асет Мениджмънт - най-голямата независима компания за управление на активи у нас, които да ни открехнат вратичката на професионалното управление на спестяванията и да споделят някои от най-често срещаните митове и предразсъдъци по отношение на инвестициите.

1. Депозитът е най-сигурната инвестиция


Докато средностатистическият гражданин от Западна Европа или Северна Америка трупа семейното си богатство в лична инвестиционна сметка – чрез участие в договорни или пенсионни фондове или чрез индивидуален инвестиционен портфейл, управляван от професионални мениджъри в инвестиционни компании, у нас депозитът е сред най-масовата форма на спестяване.

Парите по депозити работят по съвсем различен начин от парите по инвестиционни сметки при лицензирани инвестиционни мениджъри. Депозитът на практика е сума, която се „депозира“ (дава на съхранение) в банкова институция.

Тези средства се връщат обратно в икономическия оборот под формата на кредити. Вложителят няма контрол над това, което се случва с парите му. Затова би трябвало да има и сериозен контрол и управление на риска. В нормални условия добре управляваните и добре капитализирани банки предлагат лихви малко над инфлацията.

Когато инвеститорът депозира пари на лихва под инфлацията, те губят от реалната си стойност. Т.е. при лихва от 0.5% и инфлация от 1.5% инвестираната сума е загубила около 1% от реалната си стойност за една година. Ако човек иска да получи по-сериозна доходност, може би е време да помисли за алтернативни вложения, които да му носят и по-добра диверсификация и по-висока ликвидност.

Като например да инвестира в облигации – това са дългови ценни книги, търгувани на световните борси. Тази инвестиция може да стане чрез директна покупка на облигации, а за по-малки вложения – чрез договорен фонд.

Експат Бондс е един от договорните фондове с такъв профил, без аналог на българския пазар. Той е насочен изцяло към инвестиции в ликвидни висококачествени корпоративни и държавни облигации на емитенти от цял свят.

2. Недвижимите имоти са най-добрата и безрискова инвестиция

България е сред държавите с най-висок процент собствено жилище на глава от населението и у нас да обезпечиш децата си със собствен дом, независимо на каква цена, се възприема като изконно родителско задължение.

Може би това е причината непрофесионалистите да смятат имотите за сигурна инвестиция. Професионалният инвеститор обаче вижда по-добре важните и доста подценявани рискове.

Не съществува правило, че цените на имотите ще вървят винаги нагоре. Всъщност цените на този тип актив са доста волатилни, но това трудно се забелязва, тъй като са една от най-неликвидните инвестиции и броят на предлаганите за продажба имоти далеч се различава от броя на сключените сделки.

Обикновено се налага продавачът да чака месеци, дори години, за да стигне до преговори с потенциален купувач. Цените на имотите силно зависят от икономическото развитие на страната и региона, демографската картина, политическата стабилност.

И докато печалбата от инвестицията не е гарантирана, то разходите по нея са задължителни и могат да достигат до няколко процента от стойността на имота годишно – данъци, застраховки, ипотеки, поддръжка.

Експертите съветват на инвестицията в имоти да се гледа също толкова сериозно, както на всяка друга инвестиция и да не се подценяват нужните знания и опит.

А ако търсите експозиция към този сектор, но в същото време желаете да имате по-висока ликвидност, глобалните капиталови пазари предлагат различни възможности – напр. борсово търгувани фондове, следващи движението на компании от сферата на недвижимите имоти (Real Estate Investment Trusts), които предлагат много добре диверсифицирана инвестиция в сектора на недвижимите имоти.

3. Инвестициите в благородни метали най-добре съхраняват богатството

Според една стара шега, само двама души в света разбират динамиката в цената на златото – и двамата работят за Bank of England, но никога не са съгласни помежду си каква трябва да е цената.

Златото съвсем не е обикновена за разбиране инвестиция, „имунизирана” срещу всякакви външни фактори. Мнозина непрофесионални инвеститори го възприемат като несъмнена ценност и изобщо не се замислят за колебанията в цената му.

А пазарът на злато е един от най-волатилните и е силно податлив на спекулации. Геополитическите събития, икономиката в световен мащаб и монетарната политика на големите държави могат да окажат влияние върху цената на златото с десетки проценти за година. 

Къде да вложим 5000 или 10 000 лв. днес?Едно от основните правила на инвестирането е Не слагай всички яйца в една кошница

Инвестициите в благородни метали са чудесно допълнение към добре диверсифициран портфейл от финансови инструменти, но не е добра идея да обхващат 100% от спестяванията, а по-скоро между 2 и 10% според пазарната конюнктура.

4. Борсата е само за спекуланти

Непрофесионалните инвеститори често казват, че „играят на борсата”. И са абсолютно прави – това не може да бъде нищо повече от една игра, защото те получават информацията последни, нямат уменията и необходимите източници, за да направят задълбочени оценки, нямат необходимото оборудване, за да са бързи и гъвкави на пазара.

Ако печелят, в общия случай това се дължи на добрия икономически цикъл, който са хванали, и на малко късмет. Всъщност финансовите пазари са цяла наука.

В инвестиционните компании стотици професионалисти, въоръжени до зъби с необходимата техника и софтуерни продукти, ежедневно извършват сериозни анализи и правят собствени модели за мониторинг и оценка.

За непрофесионалния български инвеститор, който не ползва услугите на компания за управление на активи, финансовите пазари най-често се свеждат до разбирането за Българска фондова борса.

Това е доста ограничено и изкривено схващане, имайки предвид мащабите на търговия на борсите в Лондон, Ню Йорк, Токио, Хонконг или Франкфурт, където ежедневно се търгуват огромни маси акции, облигации и и други финансови инструменти, необозрими по разнообразие и размер от възможностите на нашия пазар.

Експат Асет Мениджмънт търгува със стотици инструменти на над 50 пазара по света, като на практика покрива целия географски глобус и осигурява това разнообразие и диверсификация при инвестиране на средствата на своите клиенти.

5. Сам най-добре мога да управлявам спестяванията си

Когато човек има проблем със сърцето или бъбреците, търси най-добрите лекари, на които да се довери. Когато обаче става въпрос за парите му, е доста недоверчив и дори предпочита сам да хване скалпела.

Добро правило е част от спестяванията си човек да държи в банка, друга част да инвестира в жилището си, а основната част да бъде поверена за дългосрочно и консервативно управление на специалисти. Така би постигнал по-добра диверсификация и защита от турболенции.

Повечето хора в чужбина, независимо от доходите, поверяват личното си богатство на специализирани инвестиционни фирми, които управляват милиони или милиарди спестявания и са много по-подготвени да реагират на променящите се икономически и пазарни условия.

Добрият инвестиционен мениджър може да търгува и поддържа за своите клиенти различни класове активи от всички географски ширини и да създаде индивидуална стратегия според специфичните нужди на инвеститора.

В период на много ниски лихвени проценти в икономиката индивидуалната активно управлявана инвестиционна сметка може да донесе доходност в пъти над годишната лихва по депозити в евро, предлагана от стабилните банки.

А инвеститорът има пълен контрол и информация в какво инвестира и разполага с незабавна ликвидност – всички инструменти, които притежава в портфейла си, могат да бъдат продадени веднага на световните финансови пазари.

За по-състоятелните хора у нас и в чужбина подходящо е структурирането на индивидуална инвестиционна сметка, където получават персонализирана стратегия и активно и гъвкаво управление според своя апетит към риска.

В България фирмите, които предлагат подобно качество и обхват на услугата, са изключително малко, но на световно ниво. Най-голямата независима компания за управление на активи у нас е Експат Асет Мениджмънт със стотици инвидидуални сметки на клиенти от близо 30 държави.

За по-малките инвеститори подходяща форма на достъп до световните пазари са договорните фондове – диверсифицирани инвестиционни портфейли с мандат да инвестират в инструменти от даден географски регион, икономически сектор или клас активи.

Експат управлява три такива фонда – Експат Бондс, който инвестира в корпоративни и държавни облигации от цял свят; Експат Глоубъл Екуитис, който дава експозиция към акции на компании от САЩ и Западна Европа; и Експат Имърджинг Маркетс Стокс, който инвестира в ликвидни акции на големи компании и индексни фондове от развиващите се пазари.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg