Най-често срещаните грешки с пари, които правим при пътуваме

1801
Най-често срещаните грешки с пари, които правим при пътуваме

Почивките и екскурзиите през уикенда могат да бъдат доста скъпи.

А ако сте сред хората, които оставят всичко за последния момент, помислете поне как да защитите финансите си и обърнете внимание на тези често срещани грешки, които могат да ви струват скъпо – в буквалния смисъл на думата.

Измама с ваканционни оферти

Както всяко нещо в живота, ако нещо звучи твърде добре, за да е истина, обикновено не е. Според проучване на Асоциацията на британските туристически агенти (ABTA), 5000 летовници са загубили повече от 7 милиона британски лири от измами, свързани с пътуване през 2018 г., след като са купили фалшиви самолетни билети, настаняване и организирани обиколки.

Европейските горещи точки Испания и Франция са били сред най-засегнатите дестинации.


Топ съвети

  • Винаги проверявайте данните на фирмата, с която правите резервация. Има ли физически офис или само онлайн, телефоните истински ли са?
  • Направете задълбочено проучване, като проверите рецензиите, особено тези от по-скорошни дати.
  • Уверете се, че компанията има лиценз за туроператор.

Не използвате карти в чужбина

Много туристи все още се страхуват да плащат с карта в чужбина. Ако пътувате до страни, като Швеция, Норвегия или Финландия, плащайте с карта, защото валутата е в крони и няма да се налага да обменяте.

Топ съвети

  • Проучете избраната от вас дестинация предварително, за да сте наясно дали това е безкасова страна или не.
  • Уведомете банката си, че отивате в чужбина, за да няма внезапно спиране на транзакции.
  • Проверете дали вашата дебитна карта не таксува за теглене от банкомат в други държави или извадете удобна за пътуване дебитна карта.

Не правите застраховка за пътуване

Често застраховката е на дъното на списъка със задачи, но закупуването й е много важно. От неприятни инциденти до загубен багаж и закъснения на самолети, застраховката е жизненоважна.

Топ съвети

  • Не се увличайте да купувате най-скъпото, не забравяйте да прочетете какво включва покритието. Няма смисъл да плащате за екстри, ако не ви трябват.
  • По същия начин застраховайте всякакво скъпо оборудване или джаджи, които може да вземете, като фотоапарат или ски, за да сте спокойни по време на вашето пътуване.

Купувате валута на летището

Всички знаят, че ако купят валута на летището, ще платят много повече. Затова помислете и не правете тази грешка.  Все пак проверете дали страната, в която се намирате, има затворена валута. Това означава, че може да бъде закупена, само след като пристигнете и не може да бъде изнасяна.

Топ съвети

  • Преценете приблизително колко валута ще ви е необходима за пътуването, потърсете къде има най-добрите обменни курсове.

Не обменяте останалата ви валута

Ако все пак се окажете със значителна сума чужди пари, сменете ги обратно. Може да е изкушаващо да похарчите остатъците за сувенири или безмитни стоки на летището, но това само по себе си е загуба на пари.

Топ съвети

  • Ако пътувате с група приятели, може да си струва да съберете всичките си остатъчни банкноти и монети и да обмените по-голяма сума наведнъж.
Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg