Най-големите грешки на хората, които търсят работа в чужбина

20323
Най-големите грешки на хората, които търсят работа в чужбина

© Pixabay

Работила съм в над 10 различни държави през последните три години, в това число Монголия, Южна Африка, Турция, Катар и Нигерия, но преди това заемах не толкова вълнуваща позиция в консултантското подразделение на голяма мултинационална компания в Ню Йорк, пише в Life Before 30 Илейна Джоландо.

След като бях учила китайски език в колежа и бях работила малко в Латинска Америка, след дипломирането си бях посветила нощите и уикендите си на това да открия как да приложа дипломата си по Международни отношения и уменията си с чуждите зици. Исках да се махна от тази работа.

В крайна сметка, получих мечтаната от мен работа, но ми отне две години. Оттогава се научих да помагам на други млади професионалисти да намират работата в чужбина, която наистина искат, а мои клиенти са наемани по цял свят - от Етиопия до Колумбия.

След като е видяла кое действа и кое не, Джоландо посочва някои от най-големи грешки на начинаещите в търсенето на работа в чужбина, както и съвети как те да бъдат избегнати. Ето ги и тях:

1. Не знаят какво искат

Няма нищо по-безполезно от това да чуваш "Искам наистина да променя нещата към по-добро, затова искам да работя в развиваща се страна." Въздишка. Какъв е вашият бекграунд ? Каква е вашата история? В какво сте добри? Какво сте учили? Къде сте работили преди?

Трябва да намерите припокриването между това от какво се интересувате да правите и какво сте квалифицирани да правите, а това припокриване трябва да дойде под формата на длъжност или поне индустрия.

Това може да е здравеопазване, банкиране или имоти, управляване на проекти или счетоводство. Изберете си нещо. Изберете последното нещо, което сте работили и започнете от там. Трябва да стесните избора, така че да общувате с хората "там" в тази сфера и да проучите каква работа можете да получите.

2. Не вземат предвид географските фактори

Второто най-лошо нещо е някой да каже "Където й да е. Бих отишъл навсякъде."

Не, не и не. Не можете да хвърляте стрелички по цялата карта и да се надявате да успеете. Поне си изберете континент, или най-малкото страна, а най-добре град.

Това също трябва да е свързано с вашия бекграунд, независимо дали в образователен, личен или професионален план. Израснали ли сте около хора, които говорят испански, например, и говорите ли го вие? А може би сте били по работа в Русия и искате да се върнете?

Нещо конкретно, което е логично.

3. Концентрирате се върху популярните географски схващания

Много хора искат да работят в Англия, докато по-малко искат да ходят в Естония (жокер: Талин предлага много добра среда за стартъп компаниите). Много хора искат да отидат в Китай, но по-малко хора обмислят работа в Монголия. Обмислете да тръгнете по не толкова утъпкания път, където има по-малка концентрация на таланти.

4. Вторачвате се прекалено много в чуждите езици

Джоландо споделя, че получава много вариации на следния въпрос: Какви чужди езици трябва да уча, ако искам да направя кариера в чужбина?"

Винаги е добре да знаете чужди езици. Така ще изпъкнете. Това ще ви осигури интервю за работа. Показва, че сте умни, любопитни и актуални, но вашите експертни умения са нещото, което ще ви осигури работата. Никога няма да бъдете наети, само защото говорите испански език.

Дори и ако говорите хърватски, например, и в офиса няма друг като вас, компанията вероятно ще плати за преводач и експерт, вместо да се опитва да минава тънко и да изпрати по-неопитен човек.

Обратното също е в сила: може лесно да бъдете изпртатени в Япония, без да говорите японски, ако разполагате с уменията, от които компанята има нужда.

5. Не осъществявате нетуъркинг по правилния начин

Не разполагате с мрежа с контакти. Трябва да обявите каква работа си търсите, да кажем инвестиционене анализатор в Източна Африка. След това ще трябва да разговарят с хора във вашата сфера, които живеят "там."

Ще получите работата, само ако реални хора знаят кой сте, с какво се занимавате и какво искате да правите. И те вероятно ще се радват да ви помогнат.

Кои са най-добрите държави за работа за чужденците?Швейцария оглавява класацията за втора поредна година

6. Нямате предишен опит в чужбина

Ако в CV-то ви няма нищо, което да посочва защо вие би трябвало да ръководите бизнес развитието на компания в Близкия изток, освен това че имате пет години опит в тази сфера (което е страхотно начало), тогава е трудно да изпъкнете.

Запишете се на вечерни уроци по арабски език, посетете за две седмици Ливан или се присъединете към група, която подкрепя бежанците. Намерете начини да гарантирате, че от резюмето ви се натрапва "Глобална и междукултурна компетентност."

7. Чакате, докато заемате длъжност, което не е международна

Винаги казвам на хората следното: ако не сте наети на международна позиция, тогава не се надявайте.

Наслаждавайте се на местната длъжност и всичко, което тя предлага, усвоявайте нови умения и си намерете страхотни ментори, но не се надявайте на международен трансфер.

Така че, вместо да седите и да чакате тази възможност да се появи, се концентрирайте върху придобиването на нови умения и след това кандидаствайте за международни позиции в избраната от вас сфера.

Ако в компанията забелязват усърдната ви работа, може и да ви излезе късметът. Ако не, се подготвяте за възможностите, които наистина искате.

8. Не внасяте във фонд свобода

Финансовото здраве е ключът към изграждането на международна кариера, защото преместването в чужбина носи повече рискове. Може да оставите зад гърба си "утъпкана пътека" в по-реномирана местна компания (в което няма нищо лошо!). Може да имате разходи по преместването.

Може да ви писне, да си съберете нащата и да решите да си тръгнете (никак не лоша идея, вижте точка 9). Не можете да направите част от това, без да разполагате със спестявания за между 3 и 6 месеца, които ще ви помогнат да преследвате новата посока в професионалния си път.

9. Всъщност те не се вдигат и не тръгват

Най-лесният начин да получите работа в чужбина е, ако вече сте в чужбина. Любимата ми история е на познат, който отиде при приятеля си в Доха за две седмици, споделя Джоландо.

Той е моден дизайнер и филмов продуцент и тъй като в Персийския залив има недостиг на такъв тип креативни личности, той получи четири предложения за работа за две седмици, след като само бе обиколил няколко компании и бе оставил CV-то си.

Само ако разполагате с много добри умения и знаете какво да правите и къде искате да го правите, тогава ще се справите с тези спестени средства, ако отидете на място и потърсите работа във вашата сфера. За смело решение като това има се изисква доста подготовка и стратегия, но то пък може да бъде много ефективно. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg