Най-лошото мотивационно писмо, получавано на Уолстрийт

9899
Най-лошото мотивационно писмо, получавано на Уолстрийт

Неговото име е Марк. Той е студент в Университета в Ню Йорк и миналия месец си е търсил работа в голяма фирма, като е изпратил мотивационни писма до мнозина, сред които и J.P. Morgan.

Неговото писмо до JP Morgan му донесе слава на Уолстрийт, но за негово нещастие - не такава за каквато е мечтал. Писмото му е предизвикало доста смях в HR отдела на фирмата и е било препращано от мейл на мейл. То е било четено в Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura, Citi, Deutsche Bank, PricewaterhouseCoopers, KPMG, Wells Fargo, Keefe, Bruyette & Woods, Perella Weinberg Partners, Barclays Capital.

Излиянията на Марк достигат дори до сп. Форбс, които въз основа на него пишат материал за това как не бива да пишем мотивационно писмо.

В писмото на Марк четем:

„Аз безусловно и категорично съм най-трудолюбивият служител, който познавам и обичам да се самоусъвършенствам. Винаги съм искал да използвам времето си разумно за това не спирам да си поставям предизвикателства... През този семестър постигнах успех 3.93 (при максимален 4 – бел. пр.), като в същото време вдигам два пъти собственото си тегло от лежанка и правя 35 набирания.“

Урок 1 – премахнете излишното

Вашите успехи във фитнеса нямат място в мотивационното ви писмо (освен ако за работата не се изисква да полагате тежък физически труд). Не е нужно дори да споменавате успеха си. Също така изрежете гръмките епитети.

Уорк 2 – не говорете само за себе си

Марк знае, че не трябва да говори само за себе си, а да покаже колко добре познава компанията, в която кандидатства, но и тук прави съществени грешки:

„J.P. Morgan е компания, с репутация, която надминава самата нея и чиито служители са символ на най-доброто и най-правилното в света на финансите. Знам, че служителите на тази компания ще ми помогнат да вървя напред, особено в дирекция „Инвестиционно банкиране“. Всъщност, главната причина да избера тази дирекция, пред която и да е друга, е това, че знам, че там ще ми бъде трудно. Надявам се да подобря себе си като работя старателно за професионалистите в Morgan Stanley и чувствам, че и аз имам какво да им предложа.“

Дори да оставим на страна факта, че Марк споменава Morgan Stanley към края на параграфа, с което явно показва, че това писмо се копи пейства и изпраща на много фирми, прави впечатление, че той не казва нищо съществено за компанията, в която кандидатства, а само общи (и високопарни) приказки.

Урок 3 - знайте кога да спрете

Писмото на Марк съдържа 6 параграфа, което е прекалено дълго.

Мотивационното писмо е за да се представите – кратко, точно и ясно.

Урок номер 4 – внимавайте

На всичкото отгоре, писмото на Марк съдържа правописни грешки, липсващи думи, а да не забравяме и огромния с гаф – че е забравил на едно място за изтрие Morgan Stanley, на която явно преди това е пуснал същото писмо. В крайна сметка, ако не можете да напишете професионално текст от 1 страница, какво може да очаква от вас компанията в бъдеще.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Георги
# 0
14:04 | 1 April 2013
Selin Ra Това са пълни глупости на лузър, който си търси оправдание.
Selin Ra
# 1
04:02 | 14 February 2013
В България, дори и да напишеш брилянтно мотивационно писмо, дори и да не напишеш мотивационно писмо, дори и да нямаш необходимото образование, дори и да си неграмотен, дори и да си пенсионер, имаш ли връзки с подходящ човек от управляващата партия към момента на кандидатстване - ИМАШ РАБОТА!!!!! Изводът е: ТЪРСИ ВРЪЗКИ!!! Всички Ваши статии са добри, но не вършат работа в България!!!! Поздрави!!! :)
I/o
# 2
23:02 | 10 February 2012
Уорк 0 - проверявайте правописа си :)
ppp13 do 3
# 3
19:02 | 10 February 2012
To4no! Da go duhat s tiq pisma! A ako slu4aino te izvikat na interviu te poburkvat sa razni shibani testove i anketi.
Brrrrrrrrrrrrrrrr
# 4
16:02 | 10 February 2012
Да не забравяме ,че Марк на практика не е тъп студент.Мисля си ,че американците и без това са си особенни малко.С поред мен е искал популярност.
Az
# 5
15:02 | 10 February 2012
"На всичкото отгоре, писмото на Марк съдържа правописни грешки, липсващи думи, а да не забравяме и огромния с гаф ....В крайна сметка, ако не можете да напишете професионално текст от 2 страница, какво може да очаква от вас компанията в бъдеще." Този който преписа тази статия и написа "огромния с гаф" и завърши с риторичен въпрос статията, дали си е задал същия въпрос? А дали аз трябваше да звършвам този риторичен въпрос с въпросителен?.....
:)))
# 6
15:02 | 10 February 2012
При условие, че мотивационното писмо е най-тъпото изискване на работодателите, се надявам, че Марк всъщност е искал да падне на нивото на HR-отдела и нарочно е написал една голяма глупост.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg