Най-умните неща, които можете да направите с парите си на 20 г.

10104
Най-умните неща, които можете да направите с парите си на 20 г.

© Pixabay.com

След като напуснете училище, всичко е във ваши ръце. 20-те години на човек са пълни с вълнуващи и скъпи крайъгълни камъни – от наемането на първото жилище до започването на първата работа на пълен работен ден.

Как се справяте с тези разходи, когато планирате бъдещето си? Положението и нуждите на всеки човек са различни, но вижте кое е първото най-умно нещо, което можете да направите с парите си в пет често срещани ситуации, в които можете да попаднете, когато сте в 20-те си години.

Ако започвате първата си работа, вижте колко пари са ви необходими за живот всеки месец и какво можете да спестявате„Първото нещо, което наистина трябва да направите, е да имате добра представа какви са приходите и какви са разходите ви. Вижте колко пари печелите и колко са ви необходими, за да живеете“, съветва Катлийн Хастингс, мениджър в FBB Capital Partners.

За да стигнете до тази информация, тя препоръчва да направите таблица с три колони:

Първа колона: Отбележете сумата на нетната си печалба, това са парите, които влизат в банковата ви сметка след удръжките от данъци.

Втора колона: Посочете фиксираните си разходи – месечните суми, които трябва да плащате при всички положения, като наем, консумативи и студентски заеми.

Трета колона: Посечете незадължителните си разходи – парите, които избирате да похарчите за храна, билети за концерт или нови дрехи.

Кристофър Хоран, съветник по имуществото в Strategic Wealth Partners in Independence, казва пред
Business Insider, че е важно хората да започнат да спестяват за пенсиониране рано в живота си, така че да не останат на червено, ако се случи нещо непредвидено. „Първата година след завършването на училище е ключова за натрупването на тези спестявания за непредвидени ситуации“, смята той.

Ако вземате под наем първия си апартамент, уверете се, че можете да си го позволитеХастинг и Хоран са съгласни, че подписването на договор за наем на апартамент, който не можете да си позволите, е най-лошото нещо, което можете да направите.

Общото правило за достъпна цена е, ако тя е под 30% от брутния ви доход. Но помнете, че наемът няма да е единственият разход, свързан с жилището ви. Тук влизат и разходите за поддръжка, консумативите и застраховката, които ще увеличат месечните ви сметки.

Ако купувате първата си кола, не очаквайте веднага да се сдобиете с чисто нов луксозен автомобилКакто при наема на жилище, ако се сдобиете с нещо твърде скъпо, след това трудно ще свързвате двата края. „Това се случва през цялото време. Емоционално пазаруване срещу практическо пазаруване, всички се изкушаваме, не само 20-годишните“, казва Хастингс.

Това не означава, че младежите никога няма да имат нова кола, а просто, че е по-разумно да изчакат. „Запазете новата кола за момента, в който можете да си я позволите. Изберете кола с минимални разходи, която харчи минимално количество гориво. Изберете практичен автомобил, докато натрупате достатъчно спестявания, за да си позволите нещо по-скъпо“, съветва Хастингс.

Ако се жените, говорете за пари, преди да сключите бракВажно е да говорите за парите преди сватбата, казва Хоран. Той препоръчва да зададете следните въпроси:

Какви са целите ви като двойка?

Колко пари харчи всеки от вас?

Колко дълг има всеки от вас?

Колко спестявания има всеки от вас?

Най-често срещаните финансови грешки, които правим Казват, че големите богатства се губят левче по левче

Освен това помислете сериозно колко пари искате да похарчите за сватбата си, ако я плащате сами, съветва Хастингс. „Лесно е да се поддадете на емоциите, когато планирате партито и в следващия момент да се озовете с огромен дълг. Ако нямате голяма разлика в това, което печелите и това, което харчите, незабавно започвате живота си с голям дълг, който е наистина труден за преодоляване“, отбелязва Хастингс.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg