Не правете тези 6 неща, за да отгледате деца с бизнес нюх

11980
Не правете тези 6 неща, за да отгледате деца с бизнес нюх

Бъдещите бизнес лидери са тези, на които им предстои да влязат в пубертета или дори тепърва се учат да ходят.

Ако искате да отгледате следващото поколение лидери или предприемачи, трябва да внимавате как изграждате у тях нужните елементи, за да оцелеят и израснат в новата глобална бизнес среда, обяснява Питър Гаска, американски предприемач и стартъп консултант.

Ето шест неща, които според него родителите трябва или не трябва да правят, за да успеят да отгледат следващото поколение бизнес лидери.


Спрете да кръжите над децата си

Родителите тип „хеликоптер“ са навсякъде. Деца на каишка са гледка, която виждам по-често, отколкото смея да призная, обяснява Гаска. Според него проблемът е, че оставени без свободно пространство, децата никога не се научават да се възползват от независимостта и да я ценят.

Затова оставете децата си да падат, да си ожулят колената от време на време. Просто помнете, че те неизбежно ще паднат някой ден (образно казано) и е много по-добре тогава да сте наоколо, отколкото когато изучават света и се сблъскват сами с провала за първи път.

Вижте още: Как един мъж учи 7-годишния си син да бъде предприемач

Как един мъж учи 7-годишния си син да бъде предприемач

Прочети повече на: https://profit.bg/news/Kak-edin-muzh-uchi-7-godishniya-si-sin-da-bude-predpriemach/nid-127521.html

Стига с тези електронни устройства

Понякога е много изкушаващо да сложите таблета или телевизора пред детето, след като за стотен път сте отговорили на повикването „мамо, мамо“ или „тати, тати“. Но телевизията и много от приложенията за деца задушават въображението им.

В днешно време купуваме играчки с опаковани вътре герои, а телевизионните предавания дават всичко - от гласа на героите до различните сюжети. Отминаха дните, в които децата трябва да разчитат на въображението си, за да играят.

Разбира се, при правилно подбрани програми и приложения, стоенето пред екрана известно време може да бъде полезно. Въпреки това физическият контакт с играчките, който насърчава фантазиите, изгражда креативни умения и изисква креативно мислене, е много важен за децата.

Простите играчки, като конструктори, книжки за оцветяване или дори предметите от домакинството, са много полезни в тази връзка. Впечатляващо е какво може да направите с голяма картонена кутия и комплект маркери. Родителите играят важна роля в насочването на играта, но те трябва да позволяват и да насърчават децата сами да го правят.

Спрете да давате награди за всичко

Дъщеря ми се прибира вкъщи с панделка за награда след всяка тренировка. Разбирам защо – тя е на 4 години и учителите й се опитват да й внушат увереност и чувството, че е направила подвиг.

Проблемът е, че когато тя най-накрая стигне онази точка в живота, когато не получи награда, след като е направила точно това, което се очаква от нея, тя може да загуби увереността, за която ние като общество сме похарчили толкова много време и панделки да изградим.

Наградите са мързеливият начин за справяне с последиците от загубата. Трябва да разберете, че за много хора мотивацията се базира на стимула да бъдат най-добрите. Извадете „най-добрия“ от уравнението и мотивацията е загубена.

Разбирам, че една среда на „победа-загуба“ може да навреди на повечето хора, отколкото да им помогне, но смятам, че когато не печелим, ние се научаваме да се справяме с разочарованието или се стараем да станем по-добри.

Спрете да казвате „не“ за всичко

Децата имат нужда да изследват и използват въображението си и да се захващат с нови интереси и хобита. Често тези дейности се изразяват в рисуване с маркер по стената, хвърляне на новата играчка във ваната или изсипване на пакет брашно във всекидневната.

Децата имат нужда от креативността и критичното мислене, които тези ценни опити и уроци насърчават на млада възраст у тях и впоследствие ги превръщат в ценни умения като възрастни.

Вижте още: 4 лоши финансови навика, на които несъзнателно учите децата си

Спрете да ги учите, че провалът е нещо лошо

Борим се децата ни да бъдат най-добрите. Да имат високи оценки в училище, да печелят първи места в спортни или научни състезания са важни и достойни за уважение цели.

По-важно е обаче да научим децата да губят, защото в някакъв момент ще се случи. И както повечето бизнес лидери ще ви кажат, провалът е често срещан и всъщност е много необходим по пътя към успеха.

Когато се провалят, отговорност на родителите е да вдигнат децата, да ги изтупат от прахта и да превърнат неуспехите в уроци. Трябва да изградим у тях умението да учат уроците от тези провали и грешки.

Трябва да поощряваме поемането на рискове и да им позволим да се провалят и да продължат напред. Вместо да ги учим винаги да се стремят към перфектност, трябва да ги насърчаваме да се стремят към усъвършенстване.

Спрете да обвинявате всеки друг за недостатъците на децата

Трябва да спрете да гледате на децата като на перфектни малки топки ДНК. Те са необразовани, некоординирани и като цяло невежи и ако това понякога ги прави непоносими, наша отговорност като родители е да се справим с това.

Вместо да обвинявате обществото, културата, средата, учителите, лекарите или времето, когато детето се държи лошо или не се представя добре, спрете за секунда и осъзнайте степента на отговорност, която имате като родител.

И запомнете, родителите имат най-голямо влияние върху развитието на децата, така че преди да обвините някой друг за несъвършенството на детето, обмислете какво трябва да промените вкъщи. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg