Никола Янков, Експат: Диверсификацията носи дългосрочни печалби

2047
Никола Янков, Експат: Диверсификацията носи дългосрочни печалби

© Никола Янков

Борсово търгуваните фондове са по-подходящи за дългосрочен хоризонт на инвестиране, а не за краткосрочни спекулации.

Техните активи продължават да растат през последните месеци, въпреки пандемията.

Това заяви Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Експат Капитал, в дискусията, посветена на личните финанси, която беше част от 12-ото издание на форума Шумът на парите. 

"Извън България, където населението има по-консервативно отношение към борсово търгуваните фондове, това е основна част от спестяванията. В САЩ делът им е над 50%, в Европа е около една трета, докато в България те заемат сравнително малка част портфейлите на индивидуалните инвеститори. 

ETF-ите, както са известни тези фондове, не са нещо особено като специален клас активи. Те обаче дават по-широка експозиция с по-нисък риск за дребните инвеститори и им позволяват да следят пазара без да поемат излишни рискове върху отделни позиции", коментира Янков.

Той припомни, че напоследък има и по-модерни финансови активи, като криптовалутите, които успяха да привлекат вниманието на индивидуалните инвеститори.


"В Канада финансовият регулатор за първи път одобри стандартен ETF продукт върху биткойн и етериум, който се търгува на борсата в Торонто", каза още той.

Никола Янков разкри подробности и за фонда Експат Глобално Изкуство, чийто портфейл се състои от предмети на изкуството с художествен, нумизматичен, филателен и др. характер.

"Нашата цел е да демократизираме процеса на инвестиции в изкуството, така че да дадем достъп до този клас активи на по-широк кръг от хора. Така те няма нужда да харчат няколко десетки хиляди лева, за да притежават шедьовър в стаята си, а могат да купя акции от фонд за изкуство, който има диверсифициран портфейл от 500 или 1000 произведения", заяви той.

По думите му това прави инвестицията в изкуство много по-достъпна, защото началният ѝ размер е много по-малък. Другото голямо предимство е диверсификацията. Човек може да си купи някоя картина на свой любим художник, но след това по-трудно ще си върне инвестираните средства, защото пазарът е по-специфичен.

"Когато купувате нещо, то трябва да заема определен дял от вашия портфейл. Луксозните имоти, например, са хубаво нещо, но са много скъпи. И ако човек вложи няколко милиона в един такъв имот, най-вероятно това е много голяма част от личните му активи.

Докато това, което правим ние, е да управляваме диверсифицирани портфейли, състоящи се от много финансови инструменти, всеки от които е с малък дял в общата експозиция. Така, дори при катастрофален сценарий в даден клас активи, клиентът няма да загуби много", обясни Янков.

По думите му един диверсифициран портфейл се представя много по-добре в дългосрочен план. А и дяловете на инвестиционните фондове са силно ликвидни и бързо могат да бъдат продадени на финансовите пазари.

Янков коментира и инвестициите в злато, които също са атрактивни за много хора. По думите му обаче пазарът на физическо злато е доста рисков за индивидуалния купувач.

"Т. нар. "спред", или разликата между цената на покупка или продажба, достига до 20%, а и не е ясно какво точно купувате - какъв карат, в какво състояние. Докато при търговията с дялове на ETF-и, инвестиращи в злато, какъвто е и нашият, спредът в цената е под 1%", заяви той.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg