Нов рекорд на съотношението фондове-депозити у нас

770
Нов рекорд на съотношението фондове-депозити у нас

© Unsplash

Домакинствата в страната продължават да влагат средства в инвестиционните фондове в по-бърза степен, отколкото растат влоговете в търговските ни банки.

Ето защо отчитаме шестото поредно нарастване на съотношението между вложените пари в инвестиционни фондове спрямо средствата, които домакинствата държат на депозити, става ясно от изчисления на Profit.bg на база данни от централната ни банка.

В края на първото тримесечие на 2020 г., или в началото на пандемията, то беше едва 2.03, докато днес - в края на третото тримесечие на 2021 г., този показател достига 3.14.


Това ще рече, че на всеки лев, вложен във фонд, се падат по 31.85 лева, депозирани в търговските банки, спрямо близо 50 преди шест тримесечия и 36 преди три месеца.

Какво още сочат последните данни?

Днес в местните инвестиционни фондове, или иначе казано, управлявани от регистрираните у нас управляващи дружества, са вложени рекордните 1.135 млрд. лева от страна на домакинствата. Нова върхова стойност има и при парите, инвестирани в чуждестранните фондове – 941 млн. лева, което означава, че домакинствата имат вложения за съвкупните 2.077 млрд. лева във всички фондове.

Така само за последните шест тримесечия този показател нарасна почти двойно, тъй като към 31 март 2020 г. беше 1.18 млрд. лева.

Какви са инвестиционните перспективи за 2022 г., според Amundi?Възможност за стагфлация и нов режим на пазарите: инвестиране в голямата трансформация

Какви са причините за това бързо нарастване?

Основната причина е свързана с ниските лихви по депозитите у нас, достигнали рекордно ниски стойности, дори и отрицателни нива за по-големите вложители.

Това подтиква част от хората да инвестират във фондове, а други да купуват имоти, за да търсят по-висока доходност.

Инфлацията също е друга важна причина за пренасочването на парите на домакинствата към фондове, тъй като тя достигна рекордните за последните 12 години 6 на сто на годишна база. Това на практика „изяжда“ парите ни на депозит, защото намалява покупателната им способност.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg