Нова книга дава жокери за ефективната комуникация с клиенти

3091
Нова книга дава жокери за ефективната комуникация с клиенти

© Profit.bg

Ако маркетингът е вашата работа и страст, ако искате да подобрите уменията си да убеждавате и да се научите да мислите извън установените рамки, тази нова книга вероятно ще ви бъде от полза. След „Levels Up – да превърнем идеите в бизнес, а мечтите в реалност“, чиито два тиража бяха изчерпани за кратко време, Радослав Благоев е готов с втората си книга „Хвани жокера“, която ще бъде представена на 9 март.

Авторът, който е експерт по ефективни продажби, стратегически маркетинг и убеждаваща комуникация, споделя 20-годишния си опит, за да помогне на търговци и рекламисти да хванат жокера в комуникацията с клиентите си и по този начин да повишат ефективността на продажбите си.

Според Благоев точно неефективната комуникация – вътрешнофирмена или насочена към потенциални и настоящи клиенти, е най-големият проблем на бизнеса и това го е провокирало да сподели в книга наблюденията си от последните години върху различни видове бизнес – от заведения и магазини до клиники и салони за красота.

Всяка глава от книгата всъщност е отделна история, пример от практиката, разказани живо и увлекателно от автора, а на страниците й ще откриете много жокери за постигане на крайната цел – да се превърнете в добри комуникатори и да стигате лесно и бързо до клиентите си.

Открехваме завесата само с един – гледайте на хората като съвкупност от цветове, отговарящи на четрите от характера им.  Ако обичате да се разпореждате, харесвате предизвикателствата и искате победата на всяка цена, червеният е вашият цвят.

Ако сте родени за приключения, лесно създавате контакти, любопитни сте, но не обичате много да слушате какво ви се говори, то вие определено сте в отбора на сините. Зелените пък са хора на науката – методични, прецизни и аналитични, но и скучни, без изразена личност и харизма.

Четвъртата група са жълтите – благородници, които обичат да помагат на хората, но и избягват да вземат решения, защото се страхуват да не засегнат някого с тях. Всъщност повечето хора са съвкупност от цветове, така че в комуникацията си с тях търсете доминиращия, за да привлечете вниманието им и да ги накарате да свършат това, което искате, съветва Благоев.

А когато го постигнете, нека радостта ви не продължава твърде дълго. „В директните продажби няма второ място. Или печелиш сделката, или губиш, а радостта от победата е кратка, защото на следващия ден отново трябва да си победител“, казва Радослав Благоев.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...