Нулеви лихви и растяща инфлация: Как да управляваме спестяванията си?

8542
Нулеви лихви и растяща инфлация: Как да управляваме спестяванията си?

Инвестициите във финансови активи в България все още не са толкова широко разпространени, но страната ни започва да "наваксва" по този показател спрямо останалите европейски държави. На фона на рекордно ниските лихви по банковите депозити, хората започват да търсят по-добра доходност. Около тази теза се обединиха участниците в панел Лични финанси, който беше част от 12-ото издание на форума Шумът на парите.

В какво инвестират българите?

"Извън България, където населението има по-консервативно отношение към борсово търгуваните фондове, това е основна част от спестяванията. В САЩ делът им е над 50%, в Европа е около една трета, докато в България те заемат сравнително малка част портфейлите на индивидуалните инвеститори", коментира управляващият партньор и председател на Съвета на директорите на Експат Капитал Никола Янков.


Според изпълнителния директор и основател на Alaric Capital Антон Панайотов агресивното печатане на пари през последните години и нулевите лихвени проценти са променили представата за банките като място, в което хората съхраняват парите си.

"Важно е как да не загубим пари от инфлацията, която всеки вижда. Във финансовата система се напечатаха огромно количество пари. Само в САЩ паричното предлагане се увеличи с над 24%, което е огромен ръст за една година. В последните 10 години парите поевтиняват, лихвите са нулеви, а за големите депозити някои банки вече прилагат и отрицателни. Тоест въпросът е не къде да вложим парите си, така че да не ги загубим, а как да не ни ги вземат", заяви Панайотов.

Интересът към имотите като инвестиция, какъвто винаги е имало, се е повишил по време на пандемията, заяви Невена Стоянова, управляващ директор и акционер в LUXIMMO. Според нея инфлацията е другата причина, поради която все повече хора се ориентират към имотите.

Стоянова каза още, че днес около 50% от сделките с луксозни имоти са правени с цел предпазване на спестяванията ни спрямо 30% преди пандемията.

"Много са причините за това, като една от тях е промяната в начина ни на живот. Всички вече прекарваме доста повече време в домовете си, докато преди бяхме повече в офиса, в учебни заведения или на улицата, в социална среда. Прекарвайки повече време вкъщи, домовете ни изпълняват повече функции – те са офис, място за образование и спорт, а това доведе до една трайна тенденция – търсят се имоти с много по-големи площи и повече комфорт на обитаване", коментира Невена Стоянова.

Как да структурираме портфейла си през 2021 година?

Диверсификацията е ключовият фактор за успех в инвестициите. Този принцип не е от вчера, но в момента със сигурност е един от най-важните. Това коментира главният инвестиционен директор на Amundi Czech Republic Asset Management Питър Симчак.

"Ако погледнете портфейлите на инвеститорите с размер от поне 1 милиард долара, ще видите, че те влагат средствата си във всичко. Кешът и инструментите с фиксиран доход са с дял от около 30%-40%, имотите - около 20%, а останалото е разпределено в акции, хеджфондове, криптовалути, алтернативни инструменти и др. Няма нищо ново под слънцето, защото тази структура на техните портфейли не е от 2020 или 2019 г. Диверфисикацията е факт от началото на века, от 2000 година насам, като тя е един от  основните принципи в търсенето на добра доходност и същевременно - надеждна защита на инвестициите", заяви Симчак.

"Когато купувате нещо, то трябва да заема определен дял от вашия портфейл. Луксозните имоти, например, са хубаво нещо, но са много скъпи. И ако човек вложи няколко милиона в един такъв имот, най-вероятно това е много голяма част от личните му активи", коментира Никола Янков.

По думите му един диверсифициран портфейл се представя много по-добре в дългосрочен план. А и дяловете на инвестиционните фондове са силно ликвидни и бързо могат да бъдат продадени на финансовите пазари.

Николай Ялъмов препоръча на инвеститорите да се огледат за подценени акции в туристическия бизнес, който беше един от най-тежко ударените от пандемията. Той поясни, че 5% доходност в тази индустрия са реалистични. От Капман очакват възстановяване на доверието към пазарите, а до края на годината от инвестиционния посредник ще пуснат и фючърси върху акции на фондовата борса.

"Не са много инструментите, които позволяват реалистична доходност от 5%, без, от другата страна, да стои потенциална загуба от 5%. На този етап има много борсово търгувани фондове (ETF), които предлагат портфейл от инструменти с фиксиран доход. В долари облигационните фондове най-често носят около 5-6%% годишна доходност, в евро е с около процент по-малко, така че те са добър вариант за сравнително нискорискова инвестиция", каза Антон Панайотов от Alaric Capital.

Amundi очаква около 5% годишна възвръщаемост на портфейлите на своите фондове в следващото десетилетие.

"Напоследък ние намалихме експозицията си към акции, защото пазарната им оценка нарасна значително. Но като цяло сме позитивно настроени за бъдещето на капиталовите пазари, които все още получават подкрепа от монетарните стимули, ваксинацията върви с бързи темпове в развитите икономики. Диверсификацията обаче е ключова за инвестиционния успех", коментира Питър Симчак.

Управляваме ли добре личните си финанси?

Около 20% от българите се опасяват, че ще изпитат проблеми с погасяването на задълженията си след изтичане на кредитния мораториум, това заяви управителят на EOS Group в България Райна Миткова.

Тя припомни, че редица индустрии са пострадали тежко през последната година, а доходите на хората, заети в тях, рязко са се понижили. Една трета от анкетираните твърдят, че са имали нужда от спешно финансиране - кредити от финансови институции или пари назаем от приятели и роднини, за да покрият неотложните си разходи.

"Нашият опит в последните няколко години показва, че до голяма степен българите задлъжняват поради неумението да боравят със своите лични финанси. За съжаление, това не се научава в училище - да си правим сметката, да знаем какво влиза и какво излиза от семейния бюджет, дали можем да си позволим някои разход или кредитен продукт. Учим се от опита и грешката и, за съжаление, това има неблагоприятни последици върху много от потребителите", коментира Миткова.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg