Няколко трика за справяне с хората, които изпиват енергията ви

4184
Няколко трика за справяне с хората, които изпиват енергията ви

© Pixabay

Ако в живота ви има някой, който винаги се оплаква, винаги има проблеми и се нуждае от това да му помогате и да го утешавате, без никога да предлага нещо в замяна - това вероятно е емоционално изтощаващ човек.

Общуването ви с него в такъв случай е проблем и трябва да го промените, за да запазите психическото и физическото си здраве.

Вижте съветите на Bright Side, ако сте в ситуция, в която ваш близък буквално изпива енергията ви:


Не се опитвайте да му предлагате решение

Когато някой дойде при вас със своите проблеми, не се опитвайте да му предлагате решение. Това, което можете да направите, е да го подкрепите емоционално, но не е нужно да играете ролята на терапевт или родител, който решава всички проблеми вместо децата си. Върнете тази отговорност на раменете му и ги насърчете да взема решения сам, защото зная кое е най-доброто за него.

Предложете да потърси професионална помощ

Ако човек непрекъснато се оплаква от живота си, винаги е нещастен от нещо и това прилича на порочен кръг, възможно е това да е знак, че се нуждае от психологическа помощ. Въпреки че може да го подкрепяте емоционално временно, това няма да отстрани първопричината за всичките му проблеми, някои от които могат да са свързани и с психичното му здраве.

Ограничете контактите си

Опитайте се да ограничите времето, което прекарвате с хора, които смятате за емоционално изтощителни. Например, може да не отговаряте на съобщенията им, ако ви пишат рано сутрин, късно през нощта или през уикенда.

Ако дойдат лично при вас, кажете им веднага, че ще ги изслушате, но нямате много време. Това няма да ви направи лош човек или приятел, а просто ще съхрани времето и енергията си, които биха могли да бъдат изразходвани другаде.

Задайте граници

Хората, които източват енергията ви, често не разбират вашите граници. Те могат да говорят с вас по теми, които не ви е удобно да обсъждате, да се появят неканени в къщата ви или да ви занимават с техните проблеми, когато сте на работа.

В зависимост от това колко близки сте с този човек и колко енергия сте готови да похабите за него, обяснете му какви са вашите граници. Не го правете гневно или агресивно, но бъдете твърди, така че те да разбере, че наистина го мислите.

Помислете за дистанциране

Ако забележите, че връзката с човек, който източва енергията ви, има изключително негативен ефект върху вашето психично здраве и наистина страдате от това, може би е добра идея да го отстраните от живота си. Ако връзката е токсична и той я използва, за да се почувства по-добре, без да ви дава нещо в замяна, не се замисляйте. 

6 типа токсични колеги, с които да не се сприятелявате на работаВнимавайте! Експерти в трудовата сфера твърдят, че тези типове колеги могат да изсмукват енергията ви

Не забравяйте да се грижите за себе си

Ако все пак искате да сте до човека, който ви изтощава емоционално, уверете се, че отделяте време и за себе си. Направете нещо без него, когато няма да е нужно да мислите за проблемите му и как да ги разрешите.

Бъдете спокойни

Някои хора не се оплакват от живота си, те се хвалят с него. Те искат да се чувстват важни и се нуждаят от вашето емоционално потвърждение. Може дори да омаловажат другите, за да се чувстват добре със себе си.

Ако някой губи времето и енергията ви по този начин, опитайте се да не реагирате агресивно. Той иска да се чувства оценен, затова, когато първо му кажете нещо хубаво. След това обаче изложете и вашата точка.

Използвайте метода „сива скала“

Хората, които източват енергията ви, се хранят с емоционалната ви реакция към това, което ви казват. Така че, ако искате те да спрат да ви притесняват, не показвайте никакви емоции, сякаш сте скала. Нека отговорите ви бъдат кратки и фактически. Можете дори да действате отегчено и уморено и те ще видят, че не получават това, което искат от вас.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg