Няколко знака, че сте емоционално изтощени

3696
Няколко знака, че сте емоционално изтощени

© Pixabay

Често в живота има ситуации, които са извън нашия контрол. Те изискват много емоционална сила, която понякога успяваме да съберем.

Но много други ни карат да се чувстваме победени и стресът от това, че винаги трябва да бъдем силни, може да ни дойде в повече.

Проучване на емоционалното изтощение при медицински сестри, които често са изложени на стресови ситуации, води до интересни изводи.


Грижата за емоционалния ви живот е от изключително значение и тя винаги трябва да бъде един от вашите основни приоритети, съветва Bright Side.

Емоционалното изтощение е синдром, който често остава незабелязан, но е също толкова важен, колкото всеки друг медицински проблем. Как да го откриете?

Претоварване

Когато някой е емоционално изтощен, често се претоварва или се чувства претоварен. Противно на това, което мислите, прекалената работа не е единствената причина за това.

Емоционалното изтощение се проявява и в много други ситуации, като например при двойки, при родители или при хора, чиято работа включва грижи за други хора, като например медицински сестри.

Всъщност, това е свързано с поемането на повече отговорност, отколкото можем да се справим - по-скоро е като претоварване с емоции. Изразява се във физическа умора и усещане за липса на контрол върху живота ни.

13 неща, които емоционално интелигентните хора не правятА колко от тях практикувате вие?

Възможни причини за емоционално изтощение

Въпреки факта, че медицинските сестри от изследването са жертва на хроничен стрес поради естеството на работата си, всеки може да бъде изложен на риск от емоционално изтощение. Човек постепенно може да бъде затрупан с негативни емоции, мисли или чувства, докато е неспособен да се справи със стреса.

Други обстоятелства, които могат да предизвикат емоционално изтощение:

  • Значителна промяна в живота, като развод или смърт на любим човек
  • Нестабилно финансово положение
  • Работа под напрежение или социален натиск от семейството и/или в училище
  • Хронично заболяване
  • Силно взискателна работна среда

Няколко симптома, които ще ви помогнат да проверите дали страдате от емоционално изтощение

Емоционалното изтощение е „безшумно“, но можете да го откриете чрез няколко симптома:

  • Чувствате повече физическа умора от нормалното
  • Имате главоболие, депресия или проблеми със съня

Тези симптоми са характерни и за други състояния, така че е препоръчително да потърсите помощ от специалист, ако страдате от някой от тях.

  • Имате затруднения с фокуса или визуализирането на нещата

Ако изведнъж ви е трудно да се концентрирате, може да сте изморени емоционално. Някои хора дори имат проблеми с организацията или планирането.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg