Няма да останете без работа, ако знаете това

23590
Няма да останете без работа, ако знаете това

„Софтуерът изяжда света“, заяви преди време капиталистът Марк Андреесен. Някой трябва да напише този софтуер. Защо това да не сте вие?

Съществуват хиляди езици за програмиране, но някои от тях са далеч по-популярни от други.

Когато една компания търси своя нов талант в сферата на програмирането, тя се оглежда за хора, които са запознати с езиците и системите, които вече се използват – дори нови езици, като Apple Swift или Google Go.

Това са езиците за програмиране, които е препоръчително да научите, ако искате винаги да имате работа, препоръчват от TIOBE Index, Redmonk Programming Language Rankings и др.

Java: Създаден е през 1991 г. като програмиращ език за смарт телевизори. В момента Java продължава да бъде един от най-популярните езици в света – тази челна позиция се дължи на развитието на Android приложения и доста бизнес софтуер.

C: Един от най-старите езици за програмиране, които все още се използват. Създаден е в началото на 70-те години на 20 в. Този език е легендарен.

Python: Историята му започва далеч назад, през 1989 година. Харесван е заради лесно четимия му код. Много програмисти казват, че това е най-лесният език, с който може да се започне.

PHP: Този език за програмиране на уебстраници е изключително популярен – някои смятат, че заема 3-та позиция по популярност. Големи сайтове като WordPress, Facebook и Yahoo, го използват.

Visual Basic: С него Microsoft се опита да направи програмирането по-лесно с помощта на графичен елемент, който спомага за промяната на части от програмата с помощта на плъзгане и пускане.

JavaScript: Изключително популярен език за програмиране, който се използва масово за създаването на приложения. Той обаче няма кой знае колко общо с Java, освен съвпадението в името. JavaScript задвижва доста уеб страници.

R: Този език е предпочитан от статистици и хора, които се занимават с база данни. Google изключително много залага на него, тъй като дава доста материал на математиците му.

Go: В самото начало е създаден от Google, за да се правят системи, които са достатъчни, за да се задвижи най-натоварената търсачка в света. Това е един от най-бързо развиващите се езици за програмиране.

Ruby: Подобно на Python, програмистите обичат този 24-годишен език за програмирате, тъй като е лесен за четене и писане. Популярен е още Rails.

Groovy: Набира популярност от 2007 година насам. Създаден е, зада може по-лесно и по-бързо да се пишат много кодове. Интегрира се прекрасно с Java. Използва се широко от програмисти в компании като IBM, Google и Target.

Objective-C: Оригиналния език за програмиране C е повлиял толкова силно, че е провокирал появата на сходни на неговото име последователи.

Perl: Разработен първоначално от инженер на НАСА в края на 80-те години. Изключително мощен и гъвкав език, но не и най-елегантният.

Pascal: Наречен така в чест на философа Блес Паскал. Този език е бил ключов инструмент при създаването на компютрите Macintosh.

Delphi Object Pascal: Първоначално разработен от Apple през 1986 г. и наречен така, защото е помогнал на програмистите да се свържат с базата данни на Oracle. В наши дни с негова помощ се разработват много приложения за смартфони.

Swift: В последно време този език за програмиране набира все повече почитатели. Изключително полезен за създаването на приложения за айфони.

MATLAB: Създаден, за да помогне за обучаването на студенти по математика. Използва се широко от учени, инженери и програмисти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...