10 факта за приятелството по случай празника на приятелите

7286
10 факта за приятелството по случай празника на приятелите

Който има приятел, има съкровище - в тази фраза може да се съдържа повече истина, отколкото си мислите.

По време на изучаване на явлението приятелство учените открили шокиращи факти, като например, че споделяме повече гени с приятели, отколкото с непознати, както и че сме по-привлекателни, когато сме с група приятели. Или пък че на девет месеца бебетата вече разбират концепцията на приятелството.

В чест на нашите скъпи приятели, както и по повод Международния ден на приятелството, който светът празнува днес, съставихме списък от 10 истински факти за тези ценни отношения. Ето както науката може да каже за приятелството.


1. Мъжете и жените не могат да бъдат приятели

Мислите ли, че имате приятели от противоположния пол? След като прочетете това, ще трябва да преразгледате мнението си.

Изследване на Университета в Уисконсин показва, че приятелството между мъжете и жените е сравнително ново явление и при него е невъзможно да се избяга от моменти на съблазняване и сексуално напрежение.

Учените изследвали 88 двойки приятели от противоположния пол и заключили, че мъжете са физически и сексуално привлечени от жените сред приятелите си, като има тенденция да надценяват начина, по който ги възприемат те.

2. Животните също имат приятели

Повечето клипове в YouTube с участието на очарователни двойки животни от различни видове не отговарят на критериите на учените за "приятелство" (дълготрайна връзка със споделени щастливи мигове и страдание след загуба).

Но няколко проучвания показват, че между шимпанзета, павиани, коне, хиени, слонове, прилепи и делфини могат да се формират приятелства за цял живот с други животни, които не са от вида им.

Дори има документирано доказателство за приятелството между костенурка столетник и млад хипопотам в Кения.

Но защо животните формират тези приятелства?

Най-очевидният отговор е, че те носят определени предимства: във всички проучени случаи приятелите са се радвали на по-добро здраве, по-малко стрес и по-голям успех.

Това означава, че приятелството ще става все по-обща характеристика на видовете, смятат учените.

3. Приятелите провокират нашата емпатия

Способността да се поставите на мястото на някой друг е ключова човешка характеристика, но когато имаме приятели, ние сме я отвели до следващото ниво.

Група учени от Университета Вирджиния сканира мозъка на 22 различни човека, които са под заплахата от прилагане на малки електрически шокове върху тях, техен приятел или непознат.

Учените открили, че мозъчната активност на човек в опасност и когато е заплашен негов приятел е еднаква.

Хората, близки до нас, са се превърнали в част от самите нас и това не е просто метафора или поезия, това е съвсем реално. Буквално ние сме под заплаха, когато наш приятел е заплашен, обобщават учените.

Хората се събират, за да просперират. Нашите цели и ресурси са споделени. Ако някой заплашва приятел, той заплашва нашите ресурси и цели.

Вижте още: 6 неща, които ще накарат хората да ви харесват

4. Приятелствата са ограничени, докато не се появява Facebook

През 1993 г. антропологът Робин Дънбар от университета в Оксфорд посочва, че според резултатите от изследване всеки човек може да поддържа само до 150 значими взаимоотношения по едно и също време.

Дънбар не е взел под внимание експлозията на социалните мрежи, но той признава, че технологията може да увеличи капацитета на паметта ни, като в същото време увеличаваме броя на приятели, които имаме по едно и също време.

Но въпросът днес е дали повечето взаимоотношения не пречат на по-близките ни приятелства?

Според психолозите, въпреки че по-голямата част от приятелствата ни започват извън интернет, днес мрежата може да ни помогне да запазим отношения, които по-рано са приключвали заради дългите разстояния и липсата на време.

5. Ние сме ревниви към приятелите си

Ако някой ви смята за най-добрия си приятел, той най-вероятно очаква вие да се чувствате по същия начин, нали?

Хората сме ревниви същества. Важно е за нас дали приятелите ни ценят и как се отнасят към връзката ни.

Ако пък мислите за приятелството от гледна точка на съюза, то едно от основните неща при подобни връзки е, че приятелите се ревнуват от други хора.

Ако Саудитска Арабия са съюзници със САЩ, те не просто са загрижени за отношенията си със САЩ. Те са загрижени за връзката, която САЩ има с други народи, дават за пример психолозите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg