10 грешки, които интервюиращите правят

5408
10 грешки, които интервюиращите правят

След като обобщихме какво интервюираният не трябва да пита, време е да обърнем малко внимание и на тези, които водят интервюта. Ето и най-честите грешки допускани от водещите.

1. Не сте подготвен.

Направете си труда да разгледате автобиографията на поканения за интервю. Не прави добро впечатление да питате въпроси от сорта на „кой университет сте завършили?", или „с какво се занимавате в момента", предполага се, че ако биографията е попълнена добре, тази информация се съдържа в нея.

Не прави добро впечатление и да си личи, че се запознавате с автобиографията на поканения в момента на провеждане на интервюто.

2. Облечен сте неподходящо.

Облеклото ви трябва да е подходящо за сферата, в която сте заети. То отразява фирмената култура и е едно от първите неща, които правят впечатление на интервюирания за вас и фирмата като цяло.

Неофициалното облекло, дори и да е нормално за средата или сферата в която сте заети, не е най-подходящия избор. Дори ако интервюто се провежда през лятото, облекло като къси панталони, твърде къси поли или чехли в никакъв случай не бива да се избира.

3. Лоши комуникативни умения.

Не е задължително да сте оратор или да сте минал курс на специална подготовка, за да водите интервю. Все пак контактът с хора е важен, а неумението ви да комуникирате може да подплаши интрвюираните.

Не гледайте в земята или тавана, докато го провеждате. Поддържайте комуникация с очите, не ръкомахайте твърде много, стойте изправени и ни си играйте с каквито и да е предмети в ръцете. Това не прави добро впечатление. Не говорете на „ти", дори и да се опитвате да стопите леда.

4. Твърде много комуникация.

Също не е за препоръчване. Не говорете повече от необходимото и избягвайте да казвате неща, които биха могли да се квалифицират като фирмена тайна. Все пак не знаете кой стои срещу вас и с какви цели е дошъл. Може да е конкурент на фирмено разузнаване.

5. Не говорете твърде много.

Няма нищо по-лошо от интервюиращ, който говори твърде много и не слуша събеседника си. Интервюираните наистина не е необходимо да знаят и най-вероятно не се интересуват от личните ви истории.

6. Говорите твърде малко.

Неумението да отговорите на конкретните въпроси на кандидата и особено касаещи евентуалните му бъдещи задължения също правят лошо впечатление.

7. Не сте запознат достатъчно с фирмените факти.

Въпреки че по принцип вие задавате въпросите, често може да бъдете учтиво помолен да попълните анкетна карта за фирмата, за да се запознае интервюирания с важни неща. Бъдете сигурен, че имате достатъчно информация, за да не изпаднете в сконфузна ситуация.

8. Давате грешни отговори

Бъдете сигурен, че слушате и чувате въпросите, които ви се задават. Не давайте отговори встрани от това, което ви питат. Не обещавайте неща, които няма да се случат или не зависи от вас да бъдат изпълнени.

9. Не плюйте колеги

Може да не си харесвате шефа, ако имате такъв, или да не можете да понасяте колегите си. Това обаче трябва да си остане само за вас. Споделянето на такава информация с кандидата е абсолютно табу и може дори да ви навлече проблеми.

10. Спазвайте етикета.

Посрещането на интервюиращия, предлагането на напитка и изпращането му са част от правилата, които трябва да спазвате. Опитайте се човека срещу вас да се чувства комфортно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg