10 изненадващо приятни неща, които ви дава гневът

5368
10 изненадващо приятни неща, които ви дава гневът

Едно умно зелено куче далеч, далеч в галактиката веднъж каза: „Гневът води до омраза, а омразата до страдание”. Но дали гневът е чудовището, за което го мислим?

Гневът е възприеман като деструктивна сила – и това понякога е пълната истина, но всяка емоция има свое място и свой начин на употреба. Учени твърдят, че гневът носи поне няколко ползи, които по всяка вероятност не осъзнавате.

Затова – не се страхувайте да бъдете поне малко гневни.

10. Гневът помага в преговорите (Когато е истински)
Преговорите изискват да сте напълно уравновесени и интелигентни, нали? Не напълно! Необходими ви са както интелектуалните възможности, така и емоционалните. Изследване сочи, че понякога да се разгневиш помага.

Хората сме така устроени, че гледаме да сме внимателни, когато някой е гневен. Всъщност, когато настроението ви се развали, вие карате опонентът ви да бъде по-отзивчив. Той ще се опита да ви успокои с нещо.

Разбира се, всяко нещо има специфика. Първо, такъв тип поведение работи най-добре с европейци и американци. В азиатските култури гневът по време на преговори е грубо и нежелано нещо. Ще провалите целта си.

Второ, ако ще се гневите, гневът трябва да е истински. Ако е фалшив и опонентът ви види това, само ще си напакостите. 

9. Гневът може да помогне на кариерата ви
Хората, които позволяват гневът им да излиза наяве, са по-успешни в кариерата и живота, отколкото тези, които крият емоциите си. Когато се разгневявате, хората около вас разбират, че вие държите на потребностите си и по всяка вероятност заслужавате повече внимание и повишаване на заплатата, например.

Тук също има специфика. Гневните мъже предизвикват мнение, че трябва да бъдат наградени. Гневните жени се възприемат като некомпетентни.

8. Гневните хора живеят по-дълго
Емоционалните италианци и буйните испанци живеят с две години по-дълго, отколкото уравновесените англичани. Вероятната причина се крие в изразяването на гнева – то е полезно за здравето ви.

Затварянето на гнева вътре в нас води до повишаване на пулса и може да повиши кръвното ви налягане. А какво означава това? Рискувате да си навлечете сърдечни болести и дори рак.

Вижте още: 7 неща, които не бива да правите, когато сте ядосани

7. Намалява криминалните прояви
Много психолози и родители смятат, че играенето на кървави игри води до повишаване на насилието сред децата. И донякъде има смисъл. На практика обаче не е така. Ново изследване сочи, че видео игрите намаляват насилието.

Статистически данни показват, че нарастването на практиката да се играят кървави видео игри не е пропорционално на нарастването на криминалните прояви сред децата. Напротив, изследвания сочат, че престъпността е намаляла.

Друго изследване с фокус върху деца с клинично доказано състояние на липса на внимание и симптоми на депресия показва, че видео игрите с насилие оказват лек успокоителен ефект. Всъщност, те ефективно редуцират агресивните тенденции и хулиганското поведение.

6. Гневът подобрява креативността
Имате ли проблем с измислянето на нещо? Май трябва да се разгневите! Изследване сочи, че гневното състояние ни кара да мислим нетрадиционно.

Гневните хора измислят повече уникални идеи, а освен това и по-бързо, в сравнение с хората в нормално емоционално състояние. Този бум на креативността, разбира се, не трае дълго, затова се възползвайте своевременно.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

I write from abroad
# 0
12:03 | 6 March 2016
And I think need: peace on Earth and good among people
man
# 1
12:03 | 6 March 2016
Надявам се в бъдеще Земята да се оправи и вече да няма омраза, злоба, гняв, насилие, богохулства (дори като негодувание, нетърпение, отчаяние, отегчение и т.н), изтезания, безработица, лоши прояви, болести и прочие лоши неща между хора (в хора) и прочие - а да има добър и щастлив живот за хората и добър шанс за всеки човек. На света му трябва любов, мир и доброта (и да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал)!Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти, геноцид/и (над) човек и/или хора, убийства, побои, самоубийства, насилия /в филми, романи, сериали и т. н/, черен и/или лош хумор /примерно с - педераси /изнасилвания (над) тях и въобще и т. н/включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята. Дано по-скоро света се оправи и промени към добро - аз желая свят без страдание, насилие и въобще без всякакви лоши неща!! Надявам се по-скоро света да се оправи и промени към добро : и отново хората по света да имат добра работа; добър и щастлив живот и т.н!!
българин
# 2
12:03 | 6 March 2016
на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg