10 мита за пазара, които няма да умрат

1912
10 мита за пазара, които няма да умрат

Индексът Dow възстанови всичко, което изгуби в края на изминалата седмица, след като падна с близо 800 пункта няколко седмици по-рано. Индексът е със 7% под нивото си от април и е с повишение от 59%, спрямо дъното си от изминалата година.

В условията на неяснота относно бъдещата посока на индекса и кръстопът на развитие пред световната икономика, има реплики, които могат да се чуят под формата на съвети отново и отново. Ето и някои от тях според финансовото издание Wall Street Journal:

1. Сега е добър момент за инвестиране на фондовата борса.

Наистина ли? Последният път, когато финансовите специалисти твърдяха, че е лош момент за инвестиране най-вероятно е бил октомври 2007 година, или февруари 2000-та година. Да попитате финансовия си съветник кога е добър момент за инвестиции е като да попитате бръснаря дали имате нужда от бръснене.

2. Инвестициите на борсата носят средно по около 10% годишно.

Ако погледнем в исторически план и се върнем доста по-назад към 19 век, тази теза не е съвсем точна. Около три процентни пункта от тези 10% са резултат от инфлацията. Останалите 7% също са под въпрос. Много експерти твърдят, че 5% е доста по-реалистична дългосрочна доходност, без да се отчита инфлацията.

3. Икономистите прогнозират...

Тук също има много непълноти. Само си задайте въпроса колко от така наречените велики умове прогнозираха и успяха да видят рецесията и силата, с която тя връхлетя щатската и световната икономика. Станахме свидетели на фалити на много инвестиционни банки именно поради непрозорливостта на специалистите, които е трябвало да предвидят какво ще се случи.

4. Инвестирането на борсата ви позволява да участвате в ръста на икономиката.

Питайте японците. От 1989 година насам тяхната икономика е нараснала с повече от една четвърт, но в същото време водещият им индекс се е понижил с повече от три четвърти.

5. Ако искате по-висока възвращаемост, трябва да поемате повече риск.

Тази теза определено би следвало да изненада великия инвеститор Уорън Бефет, който предпочита да инвестира в скучни компании и скучни отрасли. През последния четвърт век индексът FactSet Research utilities index е донесъл по-добър доход за инвеститорите от вълнуващия и рискован Nasdaq Composite index. Единственият начин за добиване на висока възвращаемост е купуването на евтини спрямо бъдещите им парични приходи акции. Относно „риска", брокерите най-често говорят за „волатилност".

6. Пазарът наистина е евтин в момента. Съотношението P/E е около 13.

Това съотношение, което се изчислява въз основа на цената на дадена компания и печалбата за последната една година, може да бъде подвеждащо. Това е така, защото печалбите на компаниите могат да са изключително волатилни и да се стопяват много бързо в моменти на криза. Тоест с настъпване на бъдещето това съотношение може много бързо да регистрира повишение.

7. Не можете да „таймирате" пазара.

Тази теза идва да накара инвеститорите да бъдат изцяло в пазара през цялото време. Със сигурност има моменти, когато е ясно, че по-добре да не сте изложени на бурята, която се вихри отвън. Отшумяването й и първата поява на слънчеви лъчи е може би много по-добрият момент да се върнете към пазара, отколкото стоически да преживявате всичко, което се случва.

8. Препоръчваме диверсифициран портфейл от инвестиционни фондове.

Ако става въпрос за диверсифициране между пари в брой, облигации, акции, алтернативни стратегии, суровини или ценни метали, съветът е добър. Но ако става въпрос за диверсифициране в различни фондове с имена, от които би следвало да се преценява в какво инвестират, може би не е чак толкова добър. Често имената на фондовете са маркетингов трик и само по тях не може да се разбере в какво точно инвестират.

9. Трябва да изберете най-добрата компания.

Въпреки че се смята, че добрите компании носят печалбата на инвеститорите, всъщност последните са резултат до голяма степен на избора на печеливш сегмент, а не толкова от подбирането на най-добрата компания в него.

10. Акциите се представят по-добре от останалите инвестиционни активи в дългосрочен период от време.

Трябва и дефиниция на определението дълъг период и е важен момента, в който влезете. Ако влезете в даден момент и последват 10 години на спад, колко време трябва да чакате, за да избиете това понижение и да реализирате доход, по-голям от алтернативния за времето на чакане и да компенсирате и инфлацията.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

There is no matter
# 0
18:07 | 28 July 2010
Congratulations to the team of Profit.bg. It is very useful material for the younger investors on the capital markets in Bulgaria. Main principle in this kind of trade is however, more risk, more profit. Risk premium is a main term on the finance markets.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg