10 много грешни технологични прогнози

3727
10 много грешни технологични прогнози

Някои неща, които днес са очевидни и много логични, изглежда не са били такива преди време. Ето и някой прогнози в технологичната област направени през годините, които са се оказали изключително погрешни:

iPod ще умре до следващата година

В интервю за Daily Telegraph през февруари 2005 г., Сър Алън Майкъл Шугър, основателят на Amstrad, казва: "Следващата Коледа iPod-ът ще бъде мъртъв, финиширал, приключен, капут."


Случайно по това време Amstrad и Apple водят битка на пазара на персонални компютри.

Що се отнася до iPod, през октомври Apple постави рекорд по продажби на продукта извън празничния период около новогодишните празници. Компанията продаде повече от 11 млн. iPod-а, което представляваше 8-процентен скок, а приходите нараснаха с 3% на годишна база за тримесечието.

YouTube няма да стигне далеч

"Просто няма толкова много видео клипчета, които искам да гледам", казва Стив Чен, съосновател на YouTube през март 2005 г. По това време на YouTube е имало около 50 клипчета. Само две години по-късно, на 13 ноември 2006 г., YouTube е придобит от Google за 1.65 млрд. долара платени с акции на компанията.

Наскоро анализатори от Collins Stewart LLC прецениха, че сайтът ще генерира между 180 и 200 млн. долара приходи тази година. Прогнозите са, че приходите на YouTube ще се удвоят следващата година, до около 400 млн. долара.

Няма нужда от компютър вкъщи

„Няма нужда от компютър вкъщи," са думите на Кен Олсен, основател на Digital Equipment Corp изречени през 1977 г.

Той обаче не е първият, който прогнозира подобно нещо. Томас Уотсън, председател на IBM, е казал през 1943, "Мисля, че има световен пазар за може би пет компютъра."

В края на 90-те години на миналия век главният изпълнителен директор на Oracle - Лари Елисън нарича персоналният компютър "нелепо устройство."

Кой има нужда от повече от 640 KB

Твърди се, че през 1981 г., Бил Гейтс е заявил, че никой никога няма да има нужда от повече от 640 килобайта памет на персоналния си компютър.

В интервю за Bloomberg Businees News през 1996 г. обаче Гейтс опровергава този цитат. "Казвал съм някои глупави неща и някои грешни неща, но не и това. Никой, който се занимава с компютри, не би казал някога, че определено количество памет е достатъчно завинаги.

Телевизията няма да просъществува

"Телевизията няма да просъществува, защото хората скоро ще се изморят да се взират в шперплатова кутия всяка вечер," Казва Дарил Занук през 1946 г. Занук e награждаван продуцент, сценарист, актьор, режисьор и ръководител на филмово студио, който е бил основна фигура в Холивуд.

През 1926 г., Лий Де Форест, американски изобретател с над 180 патента, казва за телевизията: "Докато теоретично телевизията е постижима, от търговска и финансова гледна точка я смятам за нещо невъзможно. Нещо, за което трябва да отделяме малко време в мечти."

Никога няма да бъде построен по-голям самолет

През 1933 г., след първия полет на Boeing 247, самолет, който побирал 10 души, горд инженер на компанията заявява: Никога няма да бъде построен по-голям самолет."

Подобно на това изказване през 1904 г. Маршал Фердинанд Фох казва: "Самолетите са интересни играчки, но нямат военна стойност."

Проблемът със спама ще бъде решен

Проблемът с нежеланата поща ще бъде решен до две години, обеща Бил Гейтс през 2004 г.

На сесия на Световния икономически форум председателят на Microsoft Corporation заявява, че компанията работи по три начина, които да помогнат на имейл потребителите да се предпазват от нежелани съобщения. Засега обаче резултатът е ясен.

eBay ще бъде голям хит в Китай

През февруари 2005 г., главният изпълнителен директор на eBay Мег Уитман казва, "На път сме да станем безспорния номер едно в Китай." През декември 2006 г., eBay обяви, че закрива дейността си в Китай и става партньор на китайския интернет портал Tom Online.

С тази стъпка eBay стана поредната щатска компания, която предаде инвестициите си в Китай на местни партньори. Смята се, че Уитман е похарчила около 100 млн. за сайта през 2005 г., само за да отстъпи позиции на партньорът на Yahoo в Китай Alibaba.

Телефонът няма стойност

През 1962 г. Денис Габор, британски физик пише, "Предаването на документи по телефонни жици по принцип е възможно, но необходимият за това апарат е толкова скъп, че никога няма да бъде практично предложение.

През 1879 г. пък от Western Union Co казват, че телефонът има прекалено много недостатъци, за да бъде възприеман сериозно като начин за комуникация. От компанията смятали, че устройството няма никаква стойност.

Копирните машини са пазарна ниша

"Потенциалният световен пазар на копирни машини е най-много 5 000 броя," казват от IBM през 1959 г. на хората, които впоследствие основават Xerox във 1959.

Според Wikipedia до 1961 г. Xerox генерира почти 60 млн. долара приходи, а сумата скача до 500 млн. долара до 1965 г.

През 1957 г. редакторът на бизнес книги в издателство Prentice Hall прогнозира: "Пътувал съм надлъж и нашир в тази страна, съм говорил с най-добрите хора и мога да ви уверя, че обработването на данни е временно увлечение, което няма да продължи и до края на годината."

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg