10 неща, които всеки трябва да знае за парите

10513
10 неща, които всеки трябва да знае за парите

Темата за парите е относително слабо засегната в училищата и в семейството, което до голяма степен не подготвя особено добре подрастващите за това как да се справят с финансите си в един по-късен етап от живота.

Ето 10 неща, които всеки (дори тези, които не са завършили икономически специалности) е добре да знае за парите.

Трябва да изкарвате повече, отколкото харчите


Това звучи логично, но малцина следват този принцип, който е основен в бюджетирането. Разбира се, краткосрочни заеми за финансиране на наложителни покупки не са изключени, но трябва да са добре премислени, за да не ви вкарат в „дългова спирала“, от която трудно ще излезете.

Избягвайте да ползвате безцелно налични достъпни кредитни възможности (като кредитните карти например).

Вижте още: Седем съвета как да изплувате от морето от дългове

Ранното спестяване ще ви помогне да спестите повече

Факторът време е критичен при спестяването. Колкото по-рано започнете да спестявате, с толкова по-малко ще ви се наложи да се разделяте периодично, за да постигнете спестовните си цели и желания стандарт на живот, когато се пенсионирате.

Основният проблем е, че на младите не им се жертва текущо потребление за подсигуряване на старините, а когато наближат пенсионна възраст, вече им е невъзможно да спестяват в такива размери. На пазара има много разнообразни и различни спестовни схеми в зависимост от толерантността на всеки към риска.

По-висока възвращаемост обикновено се свързва с по-висок риск

Въпреки, че поемането на по-висок риск само по себе си не гарантира възвращаемост, все пак по-високата толерантност към риска е необходима за достигане на добри резултати.

По-голямата експозиция към акции на фондовите пазари сама по себе си представлява поемането на повече риск. В дългосрочен план обаче, историята сочи, че така се постига една от най-високите доходности.

Диверсификацията е ваш приятел

Най-вероятно сте чували много пъти предупреждението да не слагате всички яйца в една кошница и сигурно сте се изкушавали поне веднъж да го направите. Най-вероятно сте стигнали до верността на тази теза по трудния път.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg