10 причини защо все още не сте богат

18639
10 причини защо все още не сте богат

Всеки асоциира понятието „богатство“ със собствените си представи. Според финансовите специалисти обаче, не бива да се набляга на термина „богатство“, а на „финансовата независимост“.

Последното означава да сте посрещнали финансовите си цели и да сте независими да живеете по начина, по който искате.

Причините да не сте финансово независими могат да са много и най-различни. И докато, според вас, те се крият най-вероятно в неблагоприятната обкръжаваща среда, в липсата на късмет и основен капитал и други външни фактори, според специалистите най-вероятно причините се коренят именно във вас.


Ето десет причини, споделени от финансови специалисти пред изданието Time.com, които могат да са съдействали за това все още да не сте финансово независими:

1. Харчите, сякаш вече сте натрупали състояние зад гърба си

Много хора живеят така, сякаш са достигнали финансовите си цели, без да са го направили реално. Казано по друг начин, живеят отвъд възможностите си.

Дали ще е покупката на нов луксозен автомобил, луксозна ваканция или по-голяма от реалните необходимости къща, този начин на живот често е свързан с нарастване на задлъжнялостта.

По-високата задлъжнялост спъва бъдещите планове за натрупване на благосъстояние по няколко направления. На първо място, тя отклонява средствата за стартиране на бизнес към други направления, на второ - отрязва пътя ни към финансиране за развитие на бизнес (статистиката сочи, че най-големи шансове за постигане на финансова независимост са налице със стартиране на собствен бизнес).

2. Нямате план

Без ясно дефиниран и разбит във краткосрочен, средносрочен и дългосрочен хоризонт план сте обречени на неуспех по пътя към финансовата независимост. Без план имате извинение защо можете да продължите да харчите повече, отколкото можете да си позволите. Във финансите има правило - „Тези, които не успяват да планират, планират да не успеят“.

3. Нямате фонд за спешни нужди

Всички са чували, че трябва да имат заделени средства в размер на поне шестмесечния им доход. За съжаление, почти никой не прави това.

Резултатът е следния – когато наистина се случи непланирано събитие, повечето хора изпадат в сериозна задлъжнялост, за да посрещнат подобен разход, който спъва бъдещите им планове за натрупване на благосъстояние.

4. Започвате късно да пестите

С всеки месец и година, които отминават, шансовете ви за натрупване на благосъстояние намаляват.

Времето е на ваша страна и то инициира капитализаране на спестяванията ви, когато започнете по-рано. Особено с пълна сила важи това за хората, които искат да достигнат финансова независимост по време на своите старини.

5. Оправдавате се, а не действате

„Животът е твърде скъп“, „Никога няма да изляза от дълговата спирала“, „Не изкарвам достатъчно пари“, „Инвестициите са твърде рискови“ и др., са само част от оправданията на хората, които ги спират по пътя към финансовата независимост.

Много по-лесно е да се търсят оправдания, вместо да се проявява инициативност и полагат усилия. Трябва също така да се отървете от лошите си навици.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Питащ
# 0
14:07 | 10 July 2015
Заглавието и съдържанието... нещо?! "Според финансовите специалисти обаче, не бива да се набляга на термина „богатство“, а на „финансовата независимост“." Някой май набляга в заглавието на "богатство" :(
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg