11 наложителности за новата ви работа

2831
11 наложителности за новата ви работа

Безработен сте и си търсете работа, или просто искате да смените старата. Ето няколко съвета за това.

1. Използвайте социалните мрежи

В света в който живеем присъствието ви в социални мрежи и особено професионални такива е задължително. Източници, като Facebook могат да са критични както за намиране на работа, така и за ориентиране в средата в която работите, или за потенциална нова работа.

2. Не бъдете срамежлив

Това не е качество, което се цени при професионалното реализиране. Никой няма да ви потупа по рамото, или сам да открие вашите безценни качества. Опитайте се да намалите вашата интровентност. Това също може да се постигне с много тренировки. Организирайте си чести срещи с хора от вашия бранш, научете се да бъдете добър слушател. Така до голяма степен ще компенсирате своята стеснителност.

3. Изтъквайте вашите постижения

Първо си отговорете на въпроса какво сте постигнали във вашата сфера, което другите още не са достигнали. След това акцентирайте върху своите достижения.

4. Бъдете дискретен

Ако си търсете работа, докато все още сте на такава, бъдете дискретен. Иначе рискувате да останете на земята. Не оповестявайте информация, която е чувствителна, или се възприема като фирмена тайна на мястото което все още не сте напуснали.

5. Акцентирайте в резюмето си

Резюмете на вашата молба за кандидатстване, или автобиография е критично. Не пестете думите, но пък и не изпадайте в другата противоположност, твърде много информация, която не е нужна. Наблегнете на тези качества, или опит, които са изисквани за конкретната работа за която се борите.

6. Спазвайте етикета

Ако кандидатствате за работа по телефон, или си уговаряте среща бъдете подготвен. Винаги имайте под ръка лист и химикал за записване. Говорете изправен и ясно и се усмихвайте. На някой хора им помага да се гледат в огледалото, докато водят телефонен разговор.

7. Подгответе се

Направете предварително проучване за компанията в която кандидатствате. Бъдете сигурни, че задавате въпроси, които издават че сте си направили труда да научите всичко възможно за компанията в която кандидатствате.

8. Бъдете откровен

Ако ви зададат традиционния въпрос кои са вашите слаби страни, не използвайте клишето - „перфекционизма". Откровенността винаги помага. Разбира се не е необходимо да споделята, че не можете да работите в екип например.

9. Не изгаряйте мостовете след себе си

Ако Ви уведомят, че сте назначен е добре да изразите радостта си, но разбира се трябва да се държите адекватно и в съответствие с етикета. Не изгаряйте мостовете след вас. Напускането на старата работа трябва да стане по културен и циливизован начин.

10. Бъдете сигурен в цената си

Уверете се, че сте договорили всички основни неща покрай заплащането с бъдещия си работодател. Не бива да се оказвате в ситуация да напуснете старата си работа и да установите, че новите условия не са това което сте очаквали. Връщането назад е трудно, почти невъзможно начинание.

11. Не блогвайте за работа


Ако имате личен блог не се увличайте да пишете за работа, колкото и да ви се иска. Най-вероятно новия ви работодател ще си е направил труда да ви провери. Плюенете на колеги, или бивши началници няма да направи добро впечатление.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg