12 мита за печеленето на пари

13654
12 мита за печеленето на пари

Много хора остават бедни поради погрешно мислене за парите. Често зад митовете около парите стои страх от риска и нежеланието да се откажете от незабавното потребление в името на дългосрочната финансова стабилност. Ако искате да станете богати, трябва да знаете някои неща за митовете по отношение на правенето на пари:

Мит номер 1 : Богатството изцяло се определя от избора на професия.

Реалност: Когато младите хора избират в каква сфера ще се развиват, често им се внушава, че всичко зависи от избора на университет и специалност. Няма професия, която да ви гарантира богатство и обратно - милионери има във всяка професия. Не търсете изгодна професия – направете я такава.


Мит номер 2 : Ако родителите ми бяха богати, и аз щях да съм богат.

Реалност: Повечето от най-богатите хора на планетата произхождат от средната класа или бедни семейства – Бил Гейтс, Карлос Слим. Светът отдавна не разделен на класи, така че, ако не сте богат, не обвинявайте родителите си.

Мит номер 3 : Ако бях добър ученик, щях да съм богат.

Реалност: Правенето на пари наистина се учи, но не в класните стаи и университетски аудитории, а с опита, макар понякога и болезнен. Няма никаква зависимост между успеха ви в образованието и вашето финансово бъдеще.

Мит номер 4 : Ако бях в точното време на точното място, това щеше да ми донесе успех.

Реалност: Много хора са убедени, че целият им живот можеше да е различен, ако случайно се бяха оказали на някакво много подходящо място в точния момент, макар че едва ли някой от тях може да даде разумно обяснение какво е това място и кой точно миг са пропуснали. Възможностите и успехът не се чакат със скръстени ръце, а се създават с постоянна работа.

Мит номер 5 : Ако икономиката на страната ми беше добре, щях да съм богат.

Реалност: Навсякъде има и бедни, и богати. Парите са навсякъде.

Мит номер 6 : Ако нямах семейство и отговорности, щях да съм милионер.

Реалност: Не е въпросът в самата отговорност, а във вашето отношение към нея. Идеята, че лишавате детето си от някое удоволствие днес, не трябва да ви травмира, ако знаете, че със заделените средства осигурявате бъдещето му.

Мит номер 7 : Ако имаше толкова възможности да се печелят пари, всички щяха да са богати.

Реалност: Потенциалът за печалба на големи пари се увеличава с времето. Всички статистики отчитат, че броят на милионерите и благосъстоянието на света расте. Възможностите наистина се увеличават, проблемът е, че хората отказват да повярват в тях, страхувайки се да поемат съпътстващия риск.

Мит номер 8 : Ако правителството (работодателят ми, семейството ми или жена ми) се грижеше мен, аз щях да съм спечелил много.

Реалност: С вас всичко може да се случи. Вие може да бъдете уволнен, приятелите и семейството ви може да се откажат от вас, съпругата да поиска развод, а правителството – да падне. Единствено Вие сте отговорни за вашия успех.

Мит номер 9 : Ако имах голяма сума пари, веднага щях да инвестирам и да забогатея.

Реалност: Океанът се състои от малки водни капчици. Започнете с малко. Ако очаквате много пари да ви се изсипят изведнъж, най-вероятно няма да ги дочакате. Най-доброто време за инвестиции и спестявания винаги е точно сега.

Мит номер 10 : Ако работя здраво, ще стана богат.

Реалност: Има толкова много бедни хора, които работят усилено. Богатите не работят много и трудно - те работят разумно.

Мит номер 11 : Пари при пари отиват.

Реалност: Пари могат да се спечелят, но могат и да се загубят. Нищо не е гарантирано.

Мит номер 12 : Добрата работа води до богатство.

Реалност: Вашата работа е временен източник на доходи. Ако искате постоянен източник на доходи, трябва да накарате спечеленото с труда ви да работи за вас, тоест разумно да управлявате парите си и да не забравяте да ги пуснете в действие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ани
# 0
11:09 | 28 September 2013
Половината поне е невярно! И най-вече, че благосъстоянието се увеличава. Това, че има повече богати, означава само, че има повече бедни. 4.3% от фирмите получават 80% от печалбите в света. Тези манипулативни текстове целят да обещаят светлото бъдеще на всеки, подобно на онова време, когато чакахме комунизма. Само че онази теория беше по-хуманна, защото илюзиите не потискаха хората. Тази ги кара да се смятат за некадърници, след като не са успели.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg