12 от най-лошите навици за вашето психично здраве

16695
12 от най-лошите навици за вашето психично здраве

Депресията обикновено е предизвикана от фактори извън нашия контрол - смърт на любим човек, загуба на работа или финансови проблеми.

Но малките избори, които правим всеки ден, се отразяват на настроението ни повече, отколкото изобщо осъзнаваме.

Вашите социални навици, а дори начинът, по който вървите, могат да изсмучат щастието от деня ви, без дори да го знаете.


За щастие, всички тези неща могат да бъдат променени. Направете го сега

Ходите отпуснато

Това как се чувстваме може да повлияе на начина, по който вървим, но обратното също е вярно, според скорошно проучване.

Изследователите са установили, че когато хора са помолени да ходят с прегърбени рамене и с минимални движения на ръцете, те били в по-лошо настроение, отколкото тези, които имали повече жизненост в техните стъпки.

Нещо повече, участниците в изследването, които ходели по-отпуснато, мислели за повече негативни, отколкото за положителни неща.

За да сте по-щастливи: вдигнете брадичката и изправете раменете, докато вървите, за да наблегнете на положителната страна на живота.

Снимате всичко по пътя си

Слушайте, господари на Instagram. Непрекъснатото правене на снимки може да повлияе на начина, по който си спомняте сниманите моменти, според проучване, публикувано в Psychological Science.

Смята се, че когато снимате обекти, вие ги запомняте по-трудно, отколкото когато просто ги гледате. Обективът е воал пред очите ни и ние дори не си даваме сметка, че е там, казват експертите.

За да сте по-щастливи: Съсредоточете се върху обектите, когато правите снимки, или още по-добре, просто оставете телефона или фотоапарата и се забавлявайте. Насладете се на красотата, без да я гледате през обектив.

Вие позволявате на агресорите да получат най-доброто от вас

Тормозът не свършва, когато напуснете училище. Приблизително 54 милиона работници, или 35% от служителите в САЩ, попадат на агресивен колега или началник в някакъв момент от кариерата си.

Повече от 70% от хората са свидетели на поне един агресор на работното място. Непрекъснатите злонамерени атаки могат да бъдат опустошителни за нашето психично здраве и самочувствие.

За да сте по-щастливи: Документирайте всичките си сблъсъци с агресора и си изгответе план на действие. Ако е възможно, го изключете от живота си завинаги.

Не правите упражнения

Помислете за това: ако сте по-активни три пъти седмично, рискът от депресия намалява с 19%.

Според учените хората в депресия са по-малко физически активни и обратното – активните хора е много по-малко вероятно да са депресирани. 

За да сте по-щастливи: Всяка физическа активност ще ви свърши работа. Не използвайте асансьора, а стълбите. Пропуснете транспорта и отидете пеша на следващата си среща.

Вижте още: 10 неща, които ще ви направят по-щастливи у дома

Отлагате

Помислете за всички задачи, които отлагате. Ако причината е, защото са скучни или не се чувствате добре, когато ги вършите, няма как да си помогнете.

Но ако избягвате задачата, защото ви тревожи или защото се страхувате от провал, отлагането просто влошава нещата.

За да сте по-щастливи: Преди окончателно да се справи с проблема, направете нещо, което ви помага да облекчите стреса: слушайте музика, потичайте или се отдайте на друга дейност, която ви освобождава от напрежението.

Връзката ви е токсична

Често хората страдат от тревожност и депресия заради токсичните си емоционални връзки, без дори да го осъзнават. Понякога отнема години те да разберат, че техните депресия и безпокойство идват от взаимоотношенията им.

За да сте по-щастливи: На първо място, потърсете признаците, че вашият партньор злоупотребява с душевното ви здраве. След това потърсете помощ от професионалист, член на семейството или близък приятел, за да ви помогне да се справите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg