13 полезни съвета при интервю за работа

22149
13 полезни съвета при интервю за работа

Работили сред сериозно по вашето CV и най-накрая сте успели да си проправите път до правилния човек. Това е вашият шанс и ви предстои интервю за работа.

Какво сега? Импровизирате и се надявате да се случи най-доброто? Търсите в Google съвети за интервю и в крайна сметка давате същите отговори като всички останали?

Ако искате да се отличавате от тълпата, вижте тези 13 съвета от HR експерта Адрианес Пинантоан:


1. Осъзнайте слабостите си

“Какви са вашите слабостите?” е един от най-често задаваните въпроси на интервю за работа, но въпреки това малцина отговарят на него искрено. Хората по-често се опитват да го заобиколят или да го оформят като нещо положително.

Всички обаче осъзнаваме, че тази тактика е просто фасада. По-добър начин да подходите към този въпрос е да осъзнаете слабостите си, които нямат нищо общо с работата, за която кандидатствате, и да кажете на човека, който води интервюто какво правите в тази насока.

Например, няма значениe, ако не се справяте добре с математиката, ако кандидатствате за графичен дизайнер. Или ако нямате добри презентационни умения при положение, че работата ви не го изисква.

2. Усмихвайте се.

Да се усмихва човек е толкова просто, но въпреки това не много хора наистина го правят. По принцип човек е нервен по време на интервюто или пък целенасочено се опитва да изглежда професионално.

Това, което повечето хора не знаят, е че една усмивка може да намали напрежението в стаята и да ви отдели от останалите част от тълпата. Усмивката показва, че сте приятелски настроен и забавен — точно този тип човек, с който хората искат да работят.

3. Подгответе се за въпроси, за които другите не са готови

От време на време човек получава доста странни въпроси по време на интервю. Особено когато искате да получите висока позиция в иновативна компания. Има причина да се задават такива въпроси, за да изпробват мисловния ви процес и способността ви да мислите на момента.

4. Запазвайте спокойствие, когато нещата тръгнат в грешната посока

Понякога, без значение колко подготвени сте, нещата просто се объркват. Дори има интервюиращи, които нарочно внасят смут по време на интервюто, за да видят как ще реагират кандидатите за работа.

Така че запазвайте спокойствие, когато нещата тръгнат в грешната посока. Помнете, че една спънка, вероятно няма да ви струва потенциалната работа, ако се справите добре с всичко останало.

5. Опознайте интервюиращия преди интервюто

Кой е този човек, който ще ви задава въпроси?

Ако знаете нещо за него/нея, това би било от полза.

Всеки човек и всяко интервю са уникални, но може да имате едно и също хоби или да сте учили на едно и също място.

6. Наблягайте на това, че можете да паснете на културата във фирмата

Няма съмнение, че квалифицираността е от значение. Тя обаче е двустранен фактор – или сте квалифицирани или не сте. Когато човек е по-квалифициран не е задължително това да е в негова полза. В някои случаи мениджърите човешки ресурси наричат това “прекалено квалифициран.”

По-важното нещо е, след като отговаряте на изискванията за работата, дали можете да паснете на културата на компанията. Това означава дали вярванията и ценностите ви съвпадат с тези в компанията? Всички знаем колко важна е екипната работа в днешно време, така че един кретен наистина би могъл да струва скъпо на компанията.

7. Говорете ентусиазирано

Речникът, който използвате говори много за това какъв човек сте. Например използвайте “Моята работа” вместо “Моята кариера” или “Моята мисия.” Всичките тези неща имат едно и също значение, но показват различи нива на ентусиазъм.

Как гледате на нещата, които трябва да се разрешават? Като на “проблеми” или като на “предизвикателства”? Мениджърите човешки ресурси улавят тези несъзнателни сигнали.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

sait
# 0
13:06 | 20 June 2013
bojyrishte.ovo.bg
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg