13 стъпки към забогатяване

22665
13 стъпки към забогатяване

Вдъхновен от легендарния бизнесмен Андрю Карнеги, който превръща малка сума пари в голямо богатство, журналистът Наполеон Хил прави изследване сред 500 милионери, забогатели напълно сами.

Периодът на изследването му включва над 20 години, като то е публикувано за пръв път в далечната 1937 година. Трудът на Хил Think and Grow Rich близо 70 години по-късно е все още изключително актулен.

„Идеята бе на господин Карнеги - да се представи магическата формула за забогатяването на широката публика, за да се подпомогнат хората, които нямат времето и възможността сами да правят проучване относно това как се изкарват пари“, пише Хил в своя труд.


Магическата формула е представена в 13 стъпки, които не включват думите „пари“ или богатство“, а се фокусират вместо това върху психологическите бариери, които пречат на хората да постигнат мечтаното състояние.

Тези стъпки са актуални и към днешна дата. Ето ги и тях:

1. Желания: Трябва наистина до го искате

Всички супербогаташи са стартирали с известна доза мечти, надежди, планиране, неизбежна част от тяхното желание да станат богати. Те са си представяли, че са богати още преди да имат постъпления по банковите си сметки.

„Желанията, сами по себе си, няма да ви направят богати. Желанието да станете богати обаче ще настрои начина ви на мислене така, че да имате възможност да постигнете целта си, да планирате начини, по които да я постигнете, и да подкрепите тези планове с постоянство и много усилия“, пояснява Хил.

2. Вяра: Трябва да сте убедени, че можете да постигнете целта си

Забогатяването стартира с увереността, че можете да натрупате богатство. „Процесът на забогатяване стартира с мисъл. Вярата премахва бариерите“, пише Хил.

„Да си богат не е привилегия“, според Стив Сийболд. „Да си богат е право. Ако създавате голяма стойност за останалите, имате право да сте толкова богат, колкото пожелаете“, допълва още авторът, популярен с изследванията си относно това как са постигнали богатството си някои от най-заможните хора по света.

3. Повторение: Използвайте го, за да материализирате желанията си

Непрекъснато си повтаряйте на глас и си припомняйте какви са вашите цели и как възнамерявате да ги постигнете. Така вашите намерения ще се превърнат в „мания“, което ще ви помогне да достигнете целта си.

До каква степен ще се вманиачите до голяма степен зависи от капацитета на всеки човек да се концентрира върху определена цел.

4. Специални познания: Добийте опит и продължавайте да се учите

Знанието е сила. То може да се превърне в голяма сила и да доведе след себе си богатство, когато е организирано и приложено в живота.

То също така трябва непрестанно да се търси по пътя към забогатяването. „Човек се учи цял живот“ е правило, което ръководи някои от най-богатите хора в света.

5. Въображение: Имайте идеи и визуализирайте успеха си

„Ако можете да си го представите, то значи можете да го постигнете“, пише Хил.

Идеите са началната точка на всички богатства. Идеите са продукт на въображението. Това е едно от нещата, в които човек сам си поставя ограничения без нужна причина за това.

Не се страхувайте да си представяте нови неща и да се стремите да ги материализирате. Някои от най-богатите хора по света са забогатели именно благодарение на своите новаторски идеи и визия за тяхната реализация.

6. Организирано планиране: Действайте

След като сте визуализирали вашия успех, трябва да предприемете действия за неговото постигане. Трябва да се действа с упоритост и ентусиазъм.

Повечето хора са добри „в стартирането“, но лоши в „приключването“ по отношение на материализирането на идеите и плановете. Бъдете постоянни, няма заместител на постоянството.

Освен това често хората са склонни да се откажат още при първите трудности или признаци на неуспех. Никога не се предавайте!

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg