15 съвета за кандидат-кариериста

2722
15 съвета за кандидат-кариериста

Подхождайте към търсенето на работата, която най-силно би ви допаднала, също толкова отговорно, колкото и към самата работа. Ето няколко съвета:

1. Работа винаги ще има.

Това, че е криза, не трябва да ви плаши. Стига да знаете какво искате. Кризата не означава, че никой никъде не търси служители.

2. Не кандидатствайте по стотици обяви наведнъж.

Представете си, че всяка фирма, в която кандидатствате, е една цел- когато я постигнете или отхвърлите, намирате нова. Проблемът е, че ако кандидатствате по повече обяви, отколкото можете да издържите, това ще намали мотивацията ви, ще бъдете разсеяни, а фактът, че не може да си спомните откъде ви търсят за интервю, няма да е във ваша полза.

3. Определете какво искате.

Няма как да намерите работата, която най-много ви удовлетворява, ако изобщо не сте наясно какво искате. Отговорете си сам за себе си каква заплата всъщност искате, колко бихте се отдалечили от дома си до работата, какво работно време ви устройва и т. н.

4. Евтината работа погубва кариерата.

Дори да сте безработен, не се съгласявайте да започнете работа с по-ниска от средната заплата в сектора. Още повече в криза, когато вероятността заплатата ви да се увеличи, е минимална.

5. Пишете индивидуални CV-та.

Идеята, че автобиографията е стандартен документ, е заблуда. Акцентите, които трябва да изпъкнат, са различни при различните работодатели.

6. Определете си цената.

Преценете сами каква е цената ви на пазара на труда, сравнявайки своите качества, знания, образование, опит с тези на колегите си. Преценете каква точно е цената ви на пазара на труда.

7. Не се страхувайте от сложни задачи.

Ако се колебаете между две позиции, изберете тази, която е свързана с нови задачи и отговорности. Няма смисъл да сменяте работата си, изпълнявайки същите или по-малки задължения. Рутината няма да помогне на кариерния ви ръст, напротив ще доведе до изоставане в „пазарната ви цена".

8. Не приемайте работа, когато не се чувствате комфортно.

Ако още на събеседването едва издържате интервюиращия, а офисът ви депресира, следва въпросът колко ще можете да издържите. Човек успява да се пренастрои за неприемливи за него места само за сравнително кратък срок. Ако дадената фирма не е „жизненоважна" за кариерата ви, откажете се, ако е- определете си в какъв срок трябва да работите там и ще издържите ли.

9. Говорете с факти.

Говорете за конкретни проблеми, които сте решили, конкретни успехи. Реплики като „аз имам опит в сферата, общителен съм и т. н." са само общи приказки.

10. Четете внимателно не само трудовия договор, но и длъжностната характеристика.

Това не е формалност. Четете и задавайте въпроси какво точно се разбира под едно или друго определение, за да не се окажете момче за всичко във фирмата.

11. Приемете, че ще трябва да отговорите и на неудобни въпроси.

Не лъжете, че така или иначе сте искали да напуснете, ако са ви уволнили. Обяснете накратко причините, без да обиждате бившия си работодател, и без да демонстрирате колко сте засегнат.

12. Използвайте връзки.

Това не е шега- колкото и ограничен да е кръгът на познатите ви, кажете на максимално много хора, че търсите работа. Понякога изникват неочаквани предложения.

13. Не се съгласявайте на всичко.

Колкото и да не е прието, не отстъпвайте от основните си приоритети. Преценете какви компромиси можете да направите и какви не. По-добре да изчакате, отколкото да сте подложен на постоянен стрес и дискомфорт.

14. Не си затваряйте другите врати.

Както казахме- определете какво искате, но не бъдете като кон с капаци. Може би сега е моментът да обърнете листа, да смените професията си и да започнете начисто.

15. Не се отчайвайте.

Дори и да ви се струва, че нищо не се получава, отчаянието и отказът да търсите в дългосрочна перспектива ще бъдат по-вредни за вас, отколкото да преглътнете няколко разочарования.

Източник: Utre.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg