Да излезете на вечеря с приятели винаги е толкова просто. Това обаче не се отнася за бизнес вечерята. Тогава са важни не само маниерите ви на масата, но и спазването на етикета.

Много е вероятно да се държите грубо, без дори да го осъзнавате. Къде грешите?

Не започвайте да се храните, преди всички да са седнали и да са получили храната си.

Приборите се използват по реда си на подреждане. Започвате от най-външния и продължавате, докато не приключите с десерта.

На масата нямат място предмети, които не са свързани с храненето.

Не използвайте солта и подправките преди да се опитали храната.

Ако хапвате суши, трябва да знаете, че триенето на клечките една в друга е ужасно грубо.

Вижте още: 10 правила на бизнес етикета, които може би не спазвате

Позицията на приборите ви дава сигнали на сервитьора. Ако са поставени един срещу друг в чинията, значи правите пауза, но не сте приключили с храненето.

Ако са кръстосани един върху друг, вие сте готови за следващото ястие. Ако са поставени един до друг хоризонтално на чинията, правите комплимент на готвача.

Ако пък са поставени вертикално, вие сте приключили с храненето. Ако вмъкнете ножа между зъбците на вилицата, храната не ви е харесала.

Ако сложите клечките си в чинията, това означава сериозно нарушение на етикета.

Сигурни ли сте, че знаете как точно се яде супа? Проверете във видеото по-долу, защото със сигурност някъде грешите.

Ако оставите пръчките си в купата с ориз, това се счита за покана към смъртта.

Това е правилният начин да поставите приборите си, преди да сте започнали да се храните.

Солта и пиперът трябва винаги да бъдат поставени един до друг.

Едва ли ще ви потрябва, но не е зле да знаете и как да ядете омар. Вижте във второто видео под статията.

Не говорете с пълна уста.

Никога не си подавайте храна с клечки.

Вижте още: Елегантно облекло за работа (над 20 идеи)

Така се нареждат приборите на масата.

А ето как трябва да изглежда цялата маса.

И накрая – винаги оставяйте бакшиш. Правилото е той да е 20% от сметката.