20 инвестиционни термина, погледнати от друг ъгъл

4131
20 инвестиционни термина, погледнати от друг ъгъл

В практиката си всеки инвеститор трябва да може да борави с широк набор от финансови термини. Но дали наистина знаем какво се крие зад сложно звучащите думички?  Е, според Джейсън Цвайг, инвестиционен журналист в The Wall Street Journal, това може би не е съвсем така.

Новата книга на Цвайг - The Devil’s Financial Dictionary - ни предлага една по-нестандартна и определено доста сатирична трактовка на някои от най-използваните термини в света на инвестициите.

Едър комисионер: Борсов посредник или застрахователен агент, който генерира големи комисиони. Това определение е грешно, тъй като всъщност комисионите се генерират от клиентите. Посредникът/агентът просто ги събира.

Бичи пазар: Период на повишаващи се цени, който кара много инвеститори да вярват, че коефициентът им на интелигентност се е увеличил съотносимо с повишението на пазара. След настъпването на неизбежния спад обаче тези инвеститори научават, че и двете повишения са били временни.

Кипене: Да търгуваш портфейла си толкова бързо, че от сделките печели единствено брокерската фирма, изпълняваща поръчките. В миналото тази практика е използвана най-вече от борсови посредници, но в последните години се е превърнала в широкоразпространена форма на финансово харакири, при която спекулантите – неправилно определящи се като „инвеститори“ - извършват светкавични сделки със инвестиционен портфейл отново и отново.

Данни: Суровият материал, от който Wall Street фабрикува изкривявания за маркетинг цели.

Дей трейдър: Виж „Идиот“.

Законът Дод-Франк: Закон за финансова регулация, приет през 2010 г. и имащ за цел да предотврати сценарий, в който финансовите институции стават „твърде големи, за да фалират (без това да има негативни последствия за икономиката)“. Законът обаче се оказа твърде дълъг за четене, твърде сложен за разбиране и твърде заплетен, за да бъде приложен на практика.

Ограничаване на риска от негативно движение: Често прилагана от финансовите съветници тактика, имаща за цел да осигури защита срещу факторите, които са засегнали негативно инвестиционния портфейл. Така следващия път инвестиционният портфейл ще пострада от нещо напълно различно.

Хипотеза за ефективния пазар: Теория, в която вярват единствено финансовите икономисти. Според теорията всичката съществуваща информация незабавно и в пълна степен се отразява на пазарната курсова стойност на акциите, тъй като разумните инвеститори нагласят динамично очакванията си спрямо най-новите събития. В действителност обаче, инвеститорите или пренебрегват новата информация, или реагират пресилено на нея.

Финансов съветник: Често това е някой, който се старае да бъде разумен, прилежен, компетентен и честен. В този случай неговите или нейните услуги са безценни. Понякога обаче това може да е някой, който се интересува само от това да стане едър комисионер, което вече ще ви навлече проблеми.

Прогнозиране: Опитът да се предвиди непредвидимото чрез измерване на несъщественото. С тази задача са заети повечето хора, работещи на Wall Street.

Идиот: Виж „Дей трейдър“

Ирационален: Дума, която използвате, за да характеризирате всеки инвеститор, различен от  вас.

Товар: В реалния свят това понятие означава голяма тежест, нерядко толкова сериозна, че може да бъде поета само от магарета. На Wall Street думата придобива друго значение – комисионата върху продажба, изисквана от взаимен фонд, която може да достигне до 5.75%. В двете значения има разлики, но те не са големи.

Взаимен фонд: Фонд, който не е взаимен. Инвеститорите разпределят всички рискове по равно, докато мениджърите поделят единствено комисионите.

Опция: Правото да купиш или продадеш финансов актив на фиксирана цена или преди определена дата. Истинска благодат за борсовите посредници, чиито клиенти нямат понятие от опциите и генерират състояние под формата на комисиони в опитите си да разберат как функционират тези инструменти.

Продукт: Термин, залепен до думата „инвестиционен“, за да създаде илюзия за изтънченост.

Потенциален конфликт на интереси: Реален конфликт на интереси.

Сигурна инвестиция: Термин, използван за да се промотира всяка инвестиция, която е на път да избухне.

Данъчен рай: Сложна инвестиция, която е предназначена да защити инвеститора от високи данъци, но несъмнено ще го компрометира пред съответните органи.

Неограничен взаимен фонд в облигации: Взаимен фонд, специализиращ в облигации, който предлага неограничен брой от начини, по които да разочарова инвеститорите си.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg