20 тайни на по-щастливия живот

14578
20 тайни на по-щастливия живот

Сценаристът и психолог Сара Хансен смята, че нещастието е оцветено в много нюанси на сивото. Ето 20 неща, които могат да ви направят нещастни, както и нейните предложения, с които да обърнете процеса.

1. Не се притеснявайте

Притеснението създава вътрешен смут. То е като люлеещ се стол - движи се трескаво, но не води до никъде. Тревожността ви кара да се парализирате и да не можете да мислите адекватно така, че да промените ситуацията и негативните събития никога да не се случат.


По-добре използвайте енергията си за неща, които можете да контролирате, отколкото да се притеснявате за неща, които не са във властта ви. Освен това липсата на притеснение в ежедневието ви със сигурност ще ви направи по-щастливи.

2. Престанете да се опитвате да контролирате всичко

От време на време хора изглежда вярват, че имат способностите на супергерой, изскочил от страниците на комикс. Те вярват, че могат да контролират всичко, а нещата трябва да бъдат точно такива, каквито са ги планирали.

Е, добре е да се върнете в реалността и да осъзнаете, че не можете да държите всичко под контрол. След това е време да се примирите и да престанете да се дразните от закъснението, с което се движите, например.

Приемете го така: да, попаднали сте в задръстване на магистралата заради катастрофа, но вие не участвате в нея, живи и здрави сте и можете са попеете с радиото или да се насладите на гледката, докато чакате.

3. Не таете злоба

Злобата и завистта ви носят отрицателна енергия, която ви влияе зле. Вместо това употребете енергията си за собственото си аз – и вие имате много неща в живота, които ви правят щастливи и удовлетворени.

Както се казва, гледайте само в собствената си паница, не в тази на ближния.

4. Спрете да мислите, че всеки трябва да се подчинява на вашите правила

Имаме извънредна новина: светът не се движи по правилата от книгите. Колкото по-скоро приемете това, толкова по-щастливи ще бъдете.

Никой няма да се съобразява с начина, по който вие правите нещата, да отговаря на вашите очаквания за отношение и държание или да живее живота си според вашите стандарти и вярвания.

Хората често се ядосват, защото някой нарушава техните идеали. Просто приемете, че всеки има собствено разбиране за живота и различни от вашите начини на действие. В крайна сметка – важен е финалният резултат.

5. Спрете да се сравнявате с другите

Повечето хора всекидневно играят игра на сравнения. Спрете да го правите. Да съдите по една малка част от ежедневието на даден човек за цялостния му живот е безсмислена дейност.

Да, сигурно има скъпа кола и голяма апартамент, но замислили сте се дали няма проблеми със здравето или семейството си. Така че спрете да сравнявате своя живот с този на останалите. Така днес ще бъдете много по-добър човек, отколкото сте били вчера. Както и по-щастлив.

6. Спрете да вярвате, че ще бъдете щастлив, само когато всичките ви мечти се сбъднат

Кой човек е по-щастлив? Този, който си казва: „Аз ще бъда щастлив, когато спечеля 100 милиона долара“, или този, който вярва: „Аз ще бъда щастлив, когато прекарам повече време с моето семейство?“

Да, не е лошо да имате високи цели. Но когато обвързвате щастието си с вашите бъдещи успехи, които впоследствие могат и да не се случат, никога няма да намерите радост в живота си днес. Намерете неща, които ви вълнуват днес, нека утре ви изненада.

7. Не бъдете песимист

Ако сте песимистично настроен човек, ще забележите, че очаквате предимно лоши неща от живота. А нерядко човешкото  възприятие се превръща в реалност.

Вместо това се съсредоточете върху най-доброто, което ви заобикаля, върху най-щастливите моменти с близките ви и върху собствените си големи постижения. Колкото повече се фокусирате върху слънцето, толкова по-малко сенки ще нахлуват в главата ви.

Пет ключови стъпки към щастието и успеха в работатаЩе се впечатлите колко лесно можете да ги внедрите

 

8. Не се превръщайте в самотник

Човекът по природа е социално същество и взаимоотношенията с останалите заемат голяма част от живота му. Ако се окажете сам и депресиран в събота вечер, направите усилие, за да промените това.

Намирането на приятели със сигурност ще ви направи по-щастливи. Как да се случи това? Потърсете хора, които споделят сходни интереси и убеждения. Често и една усмивка се оказва достатъчна.

9. Престанете да поставяте материализма над всичко останало в живота

Не спорим, че парите са важни, за да се чувстваме щастливи, но те далеч не са достатъчни.

Помислете си: ако днес е последният ви ден на земята, какво бихте искали да направите – да спечелите повече пари или да прекарате повече време с близките и приятелите си?

10. Помнете, че всичко идва с времето си

Сега ли е моментът да се сдобиете с ново жилище, което толкова отчаяно желаете? Помислете дали така няма да влошите сериозно финансовото ви състояние, което пък неминуемо ще се отрази на качеството ви на живот.

Или сте готови за дете, а партньорът ви не е. Готови ли сте да рискувате отношенията си, само защото не можете да почакате още една-две години?

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ХХХ
# 0
14:07 | 27 July 2016
а коя е тайна N17 ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg